Oiub Titiev, premiul Vaclav Havel 2018

Premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel 2018 al Consiliului Europei a fost decernat lui Oiub Titiev, responsabilul din Cecenia al ONG-ului rus Memorial.

Oiub Titiev este încă în închisoare, a anunţat luni organizaţia interguvernamentală, relatează AFP. Acest premiu, însoţit de o sumă de 60.000 de euro, recompensează un 'eminent apărător al drepturilor omului', care 'a denunţat abuzurile comise de forţele de ordine şi autorităţile locale' în Cecenia, a declarat preşedinta Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE), elveţianca Liliane Maury-Pasquier.

'Premiul este o manifestare de recunoştinţă pentru munca pe care el însuşi şi Memorial o desfăşoară', a adăugat preşedinta adunării care reuneşte peste 300 de parlamentari din 47 de ţări membre ale Consiliului Europei (CoE). Memorial, cel mai vechi ONG rus care militează pentru apărarea drepturilor omului, creat în 1989, se confruntă de mulţi ani cu o presiune constantă a autorităţilor ruse.

Oiub Titiev, şeful filialei din Cecenia, republică rusă din Caucaz, a fost arestat în ianuarie de poliţie, care afirmă că a descoperit în maşina lui droguri, despre care el susţine că au fost plantate fără ştirea lui. Judecat în prezent la Groznâi, el riscă până la zece ani de închisoare.

Premiul Vaclav Havel recompensează acţiuni excepţionale ale societăţii civile în apărarea drepturilor omului. În 2016, premiul a fost decernat Nadiei Murad, fostă sclavă a grupării Statul Islamic din minoritatea religioasă yazidi, care tocmai a primit Premiul Nobel pentru Pace, iar în 2017 laureatul a fost Murat Arslan, magistrat turc încarcerat în urma epurărilor care au fost declanşate după puciul eşuat din iulie 2016.

Vezi și: Premiul Consiliului Europei, acordat unui magistrat turc, aflat în detenție



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel