Confirmare importantă în cazul Navalnîi. OAIC: Un motiv de îngrijorare serioasă

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat faptul că în organismul lui Alexei Navalnîi a fost găsit Noviciok.

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) confirmă faptul că în organismul opozantului rus Alexei Navalnîi s-a găsit o substanţă de tip Noviciok, transmite Agerpres, citând AFP.

Anterior, laboratoare de specialitate din Germania, Franţa şi Suedia au stabilit că Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic de genul celor produşi de cercetătorii militari din fosta Uniune Sovietică. Acum OIAC a confirmat că probele de sânge şi urină prelevate de la Navalnîi conţineau un inhibitor de colinesterază, similar cu două substanţe chimice de tip Noviciok, interzise de organizaţie în 2019.

Directorul OIAC, Fernando Arias, a apreciat într-un comunicat că rezultatele constituie "un motiv de îngrijorare serioasă". El a declarat că acum este important ca statele membre să susţină norma la care au aderat în urmă cu peste 25 de ani, când au semnat Convenţia ONU privind armele chimice.

Agenţi din grupul Noviciok, deosebit de periculos, au fost utilizaţi în 2018 pentru otrăvirea fostului agent secret rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, în oraşul Salisbury din Anglia. Şi atunci, Kremlinul a dezminţit orice implicare a Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel