Noua Constituție: Mandatul președintelui, redus la 4 ani

basescu_cotroceni
basescu_cotroceni

Parlamentarii Comisiei de revizuire a Constituţiei au adoptat, luni, mai multe amendamente care îl vizează pe preşedintele României, inclusiv cel care prevede ca acesta să fie definit drept "şef al statului", precum și cel potrivit căruia mandatul acestuia va fi de patru ani.

Amendamentul PNL, privind introducerea noțiunii de "șef al statului" în cazul președintelui României, a fost adoptat în Comisia de revizuire a Constituției, cu 16 voturi "pentru", 2 voturi "împotrivă" și o abținere.

"Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării", a fost amendamentul PNL, potrivit Mediafax.

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat și amendamnetul liberalilor potrivit căruia "mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului".

PNL a retras, însă, amendamentul prin care se preciza că "preşedintele îşi exercită funcţia cu neutralitate, fără partizanate politice sau de altă natură, iar după expirarea mandatului nu mai poate face parte din partide politice, nu mai poate candida în alegeri şi nu mai poate ocupa funcţii de demnitate publică".

Reacții față de propunerile PNL, privind președintele României

În a treia decadă a lunii trecute, Crin Antonescu, comenta în legătură cu propunerea avansată de vicepreședintele PNL, Tudor Chiuariu, privind activitatea președintelui președintele României, după ce îi expiră mandatul; „Ajuns în vârful piramidei politice, la magistratura politică supremă, după aceea să se ocupe de conferinţe de fundaţii, de formarea liderilor, de discuţii cu tinerii despre perspectivele ţării, cu asta sunt de acord. Nu mai poţi să te întorci să conduci partide după ce ai reprezentat şi ai condus o ţară. Cred că ar fi bine să se întâmple aşa, ideal ar fi să o aşezăm ca un fel de cutumă, cum e în America”, susținea liderul PNL.

În schimb, vicepreședintele democrat-liberalilor, Radu F. Alexandru, considera, tot atunci, că propunerea liderului liberal Tudor Chiuariu este una “absolut inacceptabilă şi exprimă o dată în plus modul resentimentar în care reprezentanţii USL-ului şi în mod special cei ai PNL-ului, atât în comisia pentru redactarea noii Constituţii, cât şi cei care se exprimă în spaţiul public privesc această modificare în continuare sub perspectiva prezenţei lui Traian Băsescu în viaţa politică. (...) A te gândi că un fost preşedinte îşi poate crea nişte oportunităţi pe scena politică de care să beneficieze ulterior după încheierea mandatului considerăm că probează o gândire extrem de meschină şi o gândire în totală contradicţie cu funcţionarea normală a statului de drept", critica Radu F. Alexandru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel