EXCLUSIV  Năsui: România trebuie să devină ţara model care pune 'covorul roşu' în faţa investitorilor / Video

Năsui: România trebuie să devină ţara model care pune 'covorul roşu' în faţa investitorilor
Năsui: România trebuie să devină ţara model care pune 'covorul roşu' în faţa investitorilor

România trebuie să devină ţara model care pune covorul roşu în faţa investitorilor, în sensul în care garantăm drepturile de proprietate privată şi o impozitare poate mai redusă a capitalului decât alte ţări care au o predictibilitate mai mare şi au alte avantaje faţă de România, a declarat joi ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui la dezbaterea ONLINE ”Noua strategie farmaceutică europeană-provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România” organizată de DC News Media Group.

'În momentul în care cineva vine să investească 100 de milioane de euro sau sume impresionante într-o ţară - are nevoie de garantarea drepturilor de proprietate privată, are nevoie să ştie că mediul fiscal, mediul legislativ, este unul stabil. Nimeni nu îţi cere să blochezi legile într-un fel şi să nu le mai schimbi niciodată, dar măcar să fie predictibil, să nu fie schimbări de azi pe mâine, să fie toate lucrurile făcute după un set de bune practici.', a declarat Năsui.

'Din păcate, România nu are reputaţia aceasta printre investitori, lucru care afectează exact genul acesta de investiţii 'capital intensive', cum ar fi cele din zona farma. Ce este de făcut, este să fim acum un model, să devenim ţara model care pune 'covorul roşu' în faţa investitorilor, în sensul în care garantăm drepturile de proprietate privată, impozitare poate mai redusă a capitalului decât alte ţări care au o predictibilitate mai mare şi au alte avantaje faţă de România, tocmai că nu doar să atragem investiţiile dar, odată ce le-am atras, să încurajăm să mai apară şi altele şi să prospere, să fie profitabile.', a spus Năsui.

'Este un lucru foarte bun când investiţiile sunt foarte profitabile, când investitori străini îşi fac un profit foarte mare în România, tocmai pentru că asta îi atrage şi pe alţii. Asta îţi arată că este posibil, asta arată investitorilor care nu au ales România că, dacă ar fi ales România, puteau şi ei să aibă un profit mai mare şi asta îţi atrage şi mai mult investiţiile', a afirmat Claudiu Năsui, la dezbaterea online 'Noua strategie farmaceutică europeană-provocări şi şanse pentru sistemul sanitar din România'.

Acesta a subliniat că orice politică liberală are două metode de a impulsiona un sector: fiscală şi birocratică. 'Este partea aceasta fiscală, de a reduce povara fiscală asupra activităţii economice, oriunde s-ar plasa ea, că este la nivel de salariat, de angajator, de firmă, etc şi partea birocratică, de reglementare. Cu cât îţi e mai uşor să faci afaceri într-o ţară, cu atât vor veni mai uşor investitorii, cu cât taxezi mai puţin într-o ţară, iarăşi cu atât vei încuraja investitorii. (...)

Sprijinim predictibilitatea şi sprijinim un mediu de afaceri care să facă experienţa de afaceri cât mai plăcută şi profitabilă în România pentru toată lumea şi lucrul acesta este deosebit de important, mai ales pentru aceste industrii 'capital intensive' cum este industria farmaceutică', a spus Caudiu Năsui. În opinia sa, direcţia pe care trebuie să meargă statul român pentru dezvoltarea industriei farmaceutice este cea a debirocratizării.

'Cred că direcţia pe care trebuie să meargă statul român - şi în care cu siguranţă merge pentru dezvoltarea industriei farmaceutice - este direcţia aceasta a debirocratizării, a înlesnirii afacerilor şi a procedurilor, a reglementărilor, care am văzut că s-a întâmplat în vreme de pandemie. Poate reuşim să învăţăm ceva din pandemia aceasta. Unele lucruri pe care le-am făcut bine acum, pentru că a fost presiune mare asupra statului şi asupra funcţionarilor publici, haideţi să nu le pierdem. Sunt multe lucruri în legislaţie din păcate care au clauze de tipul: până la 30 de zile după terminarea stării de alertă. Haideţi să eliminăm acele 30 de zile, să fie un nou mod de a opera acesta, mai uşor, mai facil. Mă refer şi la interacţiunea cu statul şi a IMM-urilor şi a micilor antreprenori, dar şi a marilor firme', a mai spus Claudiu Năsui. 

'De asemenea, în mod specific pentru farma şi pentru industria aceasta - este o industrie, în general, se numeste 'capital intensive', adică acolo sunt investiţii mai mari iniţiale spre deosebire de industriile 'labour intensive'. Textilele, de exemplu, sunt mai 'labour intensive', au nevoie de mai multă forţă de muncă. Aici ai nevoie de o forţă de muncă mai specializată, mai regândită, mai educată, care ştie să opereze cu agenţi biologi.

Pentru genul de industrii 'capital intensive' şi politicile statului trebuie să fie altele. Auzeam zilele trecute vorbindu-se despre: să impozităm mai mult capitalul. Dacă impozităm mai mult capitalul, ghiciţi ce industrii gonim din România, o ţară care deja are probleme în a atrage investiţii dintr-o impredictibilitate legislativă care a existat la noi', a adăugat ministrul Economiei la dezbaterea organizată de DC News Media Group.

VIDEO

DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCMedical, DCBusiness, StiriDiaspora.ro, DefenseRomania.ro, Spectacola.ro și DCNewsTV, a organizat pe 3 IUNIE 2021, în intervalul orar 11:00 - 14:00 dezbaterea ONLINE: ”Noua strategie farmaceutică europeană-provocări și șanse pentru sistemul sanitar din România”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel