NASA: Seismul produs în martie în largul Japoniei a generat un tsunami rar cu două valuri

cutremur japonia
cutremur japonia

Cutremurul puternic produs în martie în largul Japoniei a generat un tsunami rar cu două valuri, care au fuzionat şi au cauzat pagube mult mai mari atunci când au atins pământul, a anunţat NASA.

Pentru prima dată, confirmând o ipoteză formulată de mult timp, sateliţi americani şi europeni au capturat imagini ale celor două valuri care se unesc pentru a forma unul singur în largul Japoniei, informează Mediafax.

"Acest val a parcurs o distanţă mare fără a pierde din putere. Lanţurile de munţi submarini au reunit aceste valuri venind din mai multe direcţii de la originea tsunami-ului", notează NASA într-un comunicat.

"Această descoperire permite să înţelegem cum traversează tsunami bazinele oceanice şi cauzează pagube considerabile în unele locuri, în timp ce altele nu sunt afectate", adaugă agenţia spaţială americană.

"Exista o şansă din zece milioane să putem observa acest dublu val cu ajutorul sateliţilor", a subliniat Tony Song, de la Nasa.

"Cercetătorii au formulat de mult timp ipoteza potrivit căreia aceste fuziuni de tsunami ar fi putut fi responsabile de un tsunami chilian care a provocat 200 de morţi în Japonia şi în Hawaii în 1960, dar nimeni nu le-a putut observa de atunci", a adăugat el.

La 11 martie, un cutremur cu magnitudinea 9 a provocat un val seismic gigantic în nord-estul Japoniei. El a distrus totul în calea sa, declanşând o serie de avarii la centrala atomică Fukushima Daiichi, provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl (Ucraina) din 1986.

Aproximativ 20.000 de persoane au murit sau sunt dispărute în urma catastrofei din martie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel