Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, vizită în SUA pentru pregătirea summit-ului NATO

Mircea Geoana  Foto: Crișan Andreescu
Mircea Geoana Foto: Crișan Andreescu

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, s-a deplasat în Statele Unite ale Americii pentru a pregăti Summit-ul NATO care va avea loc în luna iulie. Vizita acestuia a durat o săptămână. 

Mircea Geoană a avut întâlniri la Casa Albă, a participat la şedinţe în Congresul american, dar a mers şi în Boston şi Chicago. 

În legendarul Auditorium Andrew W. Mellon din Washington, românul care ocupă cea mai înaltă demnitate internaţională a evocat, în mijlocul a sute de reprezentanţi ai diasporei româneşti din Statele Unite, cei 20 de ani de la aderarea ţării noastre la NATO, mulţumindu-le pentru contribuţia lor la decizia politică americană din 2004.

Secretarul General Adjunct al NATO le-a mărturisit: "Sunt dintre cei care, ca foarte tânăr ambasador am avut privilegiul să acompaniez drumul naţiunii mele de la comunism la parte respectată şi influentă a comunităţii euroatlantice”.

Mircea Geoană le-a transmis celor 750 de români care au venit la Mellon Auditorium că, după 20 de ani, aderarea României la NATO îşi arată importanţa vitală mai mult decât oricând. 

"Iată că avem la graniţa României un război feroce, iată că avem împrejurul nostru crize, războaie, care fie izbucnesc, fie mocnesc. Trăim o perioadă de o complexitate şi de un pericol fără precedent. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla cu ţara noastră, cu Europa noastră, dacă n-am fi în această Alianţă.

S-o preţuim, s-o considerăm ca o garanţie pentru pace, stabilitate, linişte şi securitate, nu pentru 20 de ani, ci pentru un secol şi mai mult, pentru că avem nevoie de pace, de linişte ca să putem construi sau reconstrui ţara noastră. Principala forţă a Alianţei nu sunt în mod necesar armatele noastre - pentru că, împreună, un miliard de oameni suntem mai mult de 50 la sută din puterea economică a lumii şi mai mult de 50 la sută din puterea militară a lumii – dar ceea ce ne uneşte astăzi, azi la Washington, cu românii de acasă, cu românii din America, cu polonezii, cu balticii, cu suedezii şi finlandezii, ne unesc, de fapt, valorile noastre de libertate, de democraţie, de domnie a legii”, a declarat Mircea Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel