Mii de fermieri polonezi au protestat la Varșovia. Premierul Tusk ia în calcul noi decizii asupra importurilor din Ucraina - Video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Mii de agricultori din Polonia au participat marţi la un protest în centrul capitalei Varşovia cu scopul de a manifesta contra Pactului Verde al UE şi a importurilor agroalimentare din Ucraina. 

După protest o delegaţie a manifestanţilor a fost primită de preşedintele parlamentului Poloniei, Szymon Holownia. Premierul Donald Tusk a zis că nu exclude o extindere a interdicţiei unilaterale pe care a impus-o Polonia pentru unele importuri agricole din Ucraina, relatează agenţiile AFP, EFE şi Reuters.

Acest protest, care a reunit 10.000 de oamen, conform poliţiei, sau 50.000 de oameni, conform organizatorilor, a fost cea mai numeroasă de când a început în luna noiembrie campania de manifestație a agricultorilor polonezi.

Agricultorilor din Polonia li s-au alăturat la marşul organizat marţi reprezentanţi ai minerilor şi vânătorilor, care solicită împreună cu fermieriii respingerea Pactului Verde al UE şi măsuri împotriva importurilor agricole din Ucraina, pe care blocul comunitar le-a scutit de taxe vamale şi de obligaţia de a respecta standardelor europene pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Federația Rusă.

Video

Pe pancartele purtate de manifestanți se puteau citi mesaje contra ucrainenilor 'nerecunoscători', jigniri la adresa instituţiilor europene şi avertismente despre 'foametea pe care o va suferi Europa' dacă nu se acordă atenţie dificultăților de care se lovesc agricultorii europeni, care zic că politicile Uniunii Europene cu privire la mediu scad rentabilitatea şi competitivitatea sectorului agricol european.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită de preşedintele parlamentului polonez, Szymon Holownia, căruia agricultorii i-au dat o urnă cu cenuşă, reprezentând un simbol al 'morţii ogoarelor poloneze'. Preşedintele parlamentului le-a solicitat agricultorilor să 'înţeleagă că nu totul merge cum ar trebui', din cauza războiului din Ucraina, şi le-a mai spus că ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, îi va contacta pentru a îi informa despre negocierilor în desfăşurare cu Bruxellesul.

În acest timp, fermierii polonezi şi-au extins protestele și prin blocarea unui punct de frontieră cu Slovacia, la fel cum au făcut luni la graniţa cu Germania. Tensiune este şi la punctele de frontieră pe care le blochează la graniţa cu Ucraina, precum cel de la Medika, unde protestatarii polonezi au atacat camioane cu cereale care veneau din Ucraina şi le-au deversat încărcăturile.

Premierul polonez Donald Tusk a zis marţi, la Praga, că nu exclude posibilitatea extinderii interdicţiei unilaterale pe care Polonia le-a impus asupra unor importuri agricole din Ucraina dacă Bruxellesul 'nu găseşte o cale mai eficientă de a proteja piaţa poloneză şi europeană', după ce statele Uniunii Europene au aprobat săptămâna trecută prin majoritate calificată cererea CE de prelungire până în luna iunie 2025 a eliminării tuturor restricţiilor pentru importurile din Ucraina.

Polonia, Ungaria şi Slovacia, care au votat contra acestei prelungiri, au extins unilateral în luna septembrie 2023 o interdicţie la importul a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins solicitarea statelor UE vecine Ucrainei de a fi aplicată în continuare această interdicţie ca măsură de protejare a fermierilor, ce fusese luată în luna aprilie în contextul unui acord cu aceste trei ţări, plus România şi Bulgaria. Noul guvern pro-european polonez condus de premierul Donald Tusk a continuat aceste restricţii puse de fostul guvernul conservator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel