Michigan a raportat primul caz de hantavirus, transmis de la rozătoare la om. Simptome similare cu SARS-CoV-2

Primul caz uman de hantavirus, transmis de la rozătoare, confirmat în Michigan   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Primul caz uman de hantavirus, transmis de la rozătoare, confirmat în Michigan / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Oficialii din sănătate din Michigan au anunțat primul caz confirmat al unei infecții umane de către hantavirusul transmis de rozătoare, care provoacă o boală pulmonară potențial mortală cu simptome similare COVID-19.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din Michigan (MDHHS) a confirmat printr-un comunicat că o femeie din ținutul Washtenaw a fost recent internată cu sindrom pulmonar hantavirus (HPS), care este cauzat de hantavirusul Sin Nombre. Oficialii cred că femeia a fost expusă virusului la curățarea unei reședințe care părea a fi infestată de rozătoare.

HPS, care este rar, dar mortal, are o rată de fatalitate de aproximativ 40%. Nu au fost raportate cazuri de transmitere a hantavirusului de la om la om, dar există risc de infecție atunci când materialele uscate contaminate cu excremente de rozătoare sunt pulverizate și inhalate, intră în răni, sau sunt ingerate prin alimente și apă. În timp ce mușcăturile de la rozătoare infectate pot transmite, de asemenea, virusul, cel mai mare risc de infecție umană apare atunci când intră sau curăță structurile infestate de rozătoare.

Simptomele similare cu cele provocate de SARS-CoV-2

"Putem preveni și reduce riscul de infecție cu hantavirus luând măsuri de precauție și fiind atenți la posibilitatea apariției acesteia", a declarat dr. Juan Luis Marquez, director medical la Departamentul de Sănătate al Județului Washtenaw. „Folosiți mănuși de cauciuc, latex, vinil sau nitril atunci când curățați zonele cu infestări cu rozătoare, ventilați zonele timp de cel puțin 30 de minute înainte de a lucra și asigurați-vă că udați bine zonele cu un dezinfectant sau o soluție de clor înainte de curățare”, a mai declarat acesta.

Cele mai frecvente simptome ale sindromului pulmonar hantavirus (HPS) se suprapun cu cele de la pacienții cu COVID-19 - febră, oboseală, tuse, dificultăți de respirație și dureri musculare. Există, de asemenea, o oarecare similitudine între cele două boli în simptomele suplimentare - și anume cefaleea, precum și vărsăturile și diareea - conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Hantavirusul a fost confirmat pentru prima dată ca fiind cauza HPS la pacienții din sud-vestul Statelor Unite în 1993. Potrivit CDC, începând din ianuarie 2017, au existat 728 de cazuri de infecții legate de hantavirus, inclusiv HPS și infecție cu hantavirus non-pulmonar. Majoritatea infecțiilor cu hantavirus tind să apară primăvara și vara. Cel mai important hantavirus din Statele Unite care cauzează HPS este virusul Sin Nombre, care este răspândit de șoarecele căprioară și șoarece cu picioare albe, potrivit departamentului de sănătate din Michigan, precizează TheEpochTimes.

Cum se transmite hantavirusul  

"Hantavirusul se transmite, în mod obişnuit, de la animale la oameni, şi foarte rar de la om la om", a afirmat OMS, pentru Euronews. Conform sursei citate, la nivel mondial sunt raportate în jur de 10.000 de cazuri anual, iar rata deceselor este de 100 de persoane la 12 luni. Dar cazurile de hantavirus nu sunt neapărat raportate la OMS, deoarece "nu reprezintă epidemie de îngrijorare internaţională". 

Centrul pentru Combaterea Bolilor din SUA spune că hantavirusul este transmis în mod obişnuit de rozătoare. "Hantavirusul poate provoca îmbolnăvirea oamenilor, dar nu se transmite de la om la om. Nu poţi lua virusul atingând sau sărutând o persoană infectată şi nici de la un medic care a tratat pe cineva cu această boală. Virusul se transmite prin contact sau inhalarea urinei, salivei şi fecalelor rozătoarelor, iar boala pe care o provoacă se cheamă HPS, sau Sindrom Pulmonar cauzat de Hantavirus", transmite CDC (citește AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel