EXCLUSIV  Mașini autonome pe șosele. Titi Aur: Dacă mașina greșește, cine răspunde? / video

Unsplash
Unsplash

Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a vorbit despre mașinile autonome.

În cadrul emisiunii „De Ce Conducem“, la DC News, Titi Aur, specialist în conducere defensivă, și jurnalistul Florin Răvdan, au discutat despre mașinile autonome și momentul în care acestea vor fi prezente pe șosele.

„S-a decis în Marea Britanie că dacă pe șosele vor exista mașini autonome, în caz de accident nu vor fi trași la răspundere proprietarii mașinilor, ci producătorii“, a spus Florin Răvdan.

„Mașina autonomă va funcționa cu adevărat atunci când din punct de vedere tehnic va fi funcțională perfect, dar ea mai are nevoie și de alte două elemente. În primul rând e vorba de drum, care să poată să-i dea informații, iar în al doilea rând e elementul juridic. Acum, cel de la volan, indiferent a cui e mașina, răspunde! Ce faci când mașina va decide?

În principiu nu face accident, dar dacă, totuși, face, dacă o ia razna, dacă un senzor nu a observat ceva și se întâmplă un accident? Cine răspunde? Trebuie să se schimbe și din punct de vedere juridic, încât să se poată sancționa și să se tragă la răspundere. Nu poate să se întâmple nu accident și să nu fie nimeni tras la răspundere. Proprietarul mașinii chiar nu are vină, pentru că mașina face ce vrea ea.

Există sistemul care te oprește și care e pus pe multe mașini în cazul în care ai ceva în față, dar de mulți ani există și sistemul care să te protejeze din spate. Dacă ești pe autostradă și frânezi, dar vine cineva tare din spate, există sistemul care te protejează prin accelerare. Nu poate fi pus pe mașină pentru că există situația în care vine cineva cu putere din spate și sistemul te împinge mai în față. Problema e că în față poți să lovești un om sau orice altceva. Practic, juridic, șoferul e vinovat pentru ce a lovit în față. Dacă mașina accelerează să te salveze, poate afecta pe altcineva din față. Juridic, în toate țările, tot ce lovești în față, tu ești vinovat.“, a spus, la DC News, Titi Aur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel