Lovitură de stat în Myanmar. Administrația Biden trage China la răspundere: Beijingul să se alăture comunității internaționale

Lovitură de stat în Myanmar. Administrația Biden trage China la răspundere: Beijingul să se alăture comunității internaționale
Lovitură de stat în Myanmar. Administrația Biden trage China la răspundere: Beijingul să se alăture comunității internaționale

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a insistat asupra Beijingului pentru raportarea la comunitățile de uiguri și tibetani, dar și pentru problemele din Hong Kong-ul și lovitura de stat din Myanmar.

Noul secretar de Stat la SUA, Antony Blinken, a adresat un mesaj Republicii Populare Chineze în ceea ce privește tratamentele aplicate comunităților de uiguri, tibetani și locuitorilor din Hong Kong. De asemenea, diplomatul american a cerut și o reacție a Beijingului vis-a-vis de lovitura de stat din Myanmar. 

"Am precizat că SUA își vor apăra interesele naționale, vor apăra valorile noastre democratice și vor trage la răspundere Beijingul pentru abuzurile sale asupra sistemului internațional", a declarat Blinken pe Twitter despre apelul său către înaltul oficial chinez Yang Jiechi. Diplomatul american i-a spus lui Yang că Statele Unite „vor continua să susțină drepturile omului și valorile democratice, inclusiv în Xinjiang, Tibet și Hong Kong”, potrivit unei declarații Departamentului de Stat.

China trebuie să se alăture comunității internaționale față de problemele din Myanmar

Totodată, Antony Blinken presează „China să se alăture comunității internaționale în condamnarea loviturii de stat militare din Birmania”, a spus acesta, folosind fostul nume al Myanmarului.

În urma loviturii de stat din Myanmar (vezi AICI), Republica Populară Chineză a părut ușor nepăsătoare în răspunsul său și a afirmat că a „remarcat” preluarea militară și speră că toate părțile își vor putea gestiona în mod corespunzător diferențele în temeiul Constituției și vor susține stabilitatea. Totuși, în ianuarie, diplomatul de vârf al Chinei, Wang Yi, s-a întâlnit cu șeful militar care a preluat puterea în Myanmar, Min Aung Hlaing.

De asemenea, Blinken a mai spus că SUA va trage Beijingul la răspundere pentru eforturile sale de amenințare a stabilității în regiunea indo-pacifică, inclusiv în strâmtoarea Taiwanului și subminarea sistemului internațional bazat pe reguli, informează AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel