Liste transnaţionale la alegerile europene. Valentin Naumescu: Ar fi un dezastru

Mihai Ciobanu / 02 iul 2019 / 14:58 Salveaza PDF Comentarii
Alegeri FOTO AGERPRES
Alegeri FOTO AGERPRES

Profesorul universitar Valentin Naumescu comentează asupra ideii introducerii listelor transnaţionale la alegerile europene.

"Să mai demontăm un mit şi o iluzie, chiar dacă vin pe linia tumultuosului Macron. LISTELE TRANSNAŢIONALE nu sunt bune pentru UE, chiar dacă sunt absolut corecte din punct de vedere teoretic. Practic, listele transnaţionale vor duce la SCĂDEREA DRASTICĂ A PREZENŢEI LA VOT, în majoritatea, dacă nu în toate ţările membre ale Uniunii.

Haideţi să fim sinceri, de ce au ieşit românii la vot pe 26 mai? Ca să voteze anti-PSD! Nici nu cunoşteau numele candidaţilor de pe liste, cu câteva excepţii, în condiţiile în care erau numai candidaţi români", apreciază Valentin Naumescu.

 "Câţi ar ieşi la vot să voteze un suedez?"

 

"Câţi ar ieşi însă la vot să voteze un suedez, un olandez, un portughez etc. (despre care nu ştiu nimic), găsind cu greu câte un nume românesc pe poziţiile 17, 39, 86, 101, 169 şi 258 ale listei??? Mă tem că sub 25-30%! E clar cum vor arăta buletinele de vot, dacă lista unui singur partid va avea peste 700 de nume, da? Ca o carte de telefon! Şi nu e vorba aici numai de români. Nici francezii sau grecii nu s-ar înghesui să voteze nemţi sau invers.

Repet, ar fi corect din punct de vedere teoretic, pentru că în Parlamentul European partidele sunt transnaţionale, dar ar fi un dezastru din punct de vedere al interesului cetăţenilor pentru alegerile europarlamentare iar asta s-ar întoarce împotriva Ideii Europene, legitimând în final discursul populist şi naţionalist anti-UE", scrie Valentin Naumescu pe pagina sa de Facebook.

Acest articol reprezintă o opinie.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29