Limba ucraineană, obligatorie în Ucraina. Ungaria reacționează

Noua lege din Ucraina privind folosirea obligatorie a limbii ucrainene este contrară angajamentelor asumate de această ţară pe plan internaţional şi restrânge drepturile minorităţilor etnice, subliniază Ministerul ungar de Externe într-un comunicat publicat joi, transmite MTI.

Comunicatul MAE de la Budapesta vine după ce în ajun preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promulgat legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieţii publice, într-una din ultimele sale acţiuni în calitate de şef al statului.

Noua lege ucraineană privează minorităţile etnice de drepturile dobândite şi "reflectă filozofia preşedintelui în exerciţiu Petro Poroşenko", se menţionează în comunicatul citat.

MAE ungar îşi exprimă totodată speranţa ca guvernul de la Budapesta să poată reglementa problemele legate de etnicii maghiari din Ucraina cu viitorul preşedinte al ţării, Volodimir Zelenski.

"Suntem interesaţi de restabilirea relaţiilor echilibrate şi de prietenie dintre Ungaria şi Ucraina şi sper ca preşedintele ales să fie deschis faţă de astfel de demersuri", adaugă MAE de la Budapesta.

Aprobată în luna aprilie, după mai bine de şase luni de dezbateri şi amendamente, noua lege a suscitat critici din partea populaţiei rusofone a Ucrainei, în special în centrul şi estul ţării.

Legea cu privire la 'utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat' stabileşte că limba ucraineană este singura limbă oficială a ţării, iar nerespectarea ei presupune amenzi şi sancţiuni penale în caz de 'ultraj public' adus limbii oficiale.

Documentul a fost adoptat într-o primă lectură în octombrie 2018 şi de atunci a fost modificat prin mai mult de 2.000 de amendamente.

Poroşenko, care a pierdut al doilea tur al alegerilor prezidenţiale la 21 aprilie în faţa lui Volodimir Zelenski, a anunţat anterior că va adopta controversata lege înainte de a părăsi funcţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel