Legumele şi fructele, pline de pesticide. Avertismentul ministrului Agriculturii

Potrivit unui raport oficial,  legumele şi fructele sunt pline de pesticide, aproape jumătate dintre fructe având reziduuri de pesticide.

La o treime din legumele şi aproximativ 50% din fructele autohtone s-au găsit urme de pesticide, potrivit unui raport realizat anul trecut de specialiştii Laboratorului pentru controlul reziduurilor de pesticide. Din piersicile şi merele analizate anul trecut, 70%, respectiv 63%, aveau urme de substanţe folosite pentru tratarea plantelor şi conservarea fructelor în depozite.

"În momentul în care se determină limita de pesticide rămâne de verificat dacă se încadrează în limitele maxime admisibile. În momentul în care ne apropiem de limite apare pericolul. E clar că pentru a produce în cantităţi suficiente fără pesticide nu se poate produce. Sunt un rău necesar, ne place, nu ne place", a declarat, la România TV, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

[citeste si]

Dintre legumele analizate, cele care prezintă procentul cel mai mare de reziduuri de pesticide sunt: pătrunjel 75%, salată 73%, ciuperci 55%, morcovi 43%, gogoşari 43%. Chiar dacă nivelul de substante nocive din astfel de alimente respectă normele legale, medicii spun că, dacă sunt consumate repetat, pot provoca probleme de sănătate.

"A încerca să găseşti fructe şi legume fără pesticide este imposibil. Faptul că s-au făcut aceste comunicări e un lucru bun. În 2016 nu se poate să mai avem producţie legume şi fructe fără pesticide. Prezenţa pesticidelor nu înseamnă un pericol pentru sănătate dacă sunt în limitele admisibile. Pericolul este pentru sol. Avantajul e că acele culturi nu au lăsat urme în sol", a precizat Mihaela Bilic, medic nutriţionist pentru rtv.net.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel