La ce te expui dacă să postezi poze din vacanţă pe reţelele de socializare. 43% dintre români sunt ținte clare

La ce te expui dacă să postezi poze din vacanţă pe reţelele de socializare. 43% dintre români sunt ținte clare - Foto Pexels
La ce te expui dacă să postezi poze din vacanţă pe reţelele de socializare. 43% dintre români sunt ținte clare - Foto Pexels

Peste un sfert dintre românii (27%) care locuiesc la bloc nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu uşurinţă în casă, iar patru din zece persoane (43%) afirmă că postează poze din vacanţă pe Instagram sau pe Facebook, acestea fiind aspecte care pot creşte riscul de furt din locuinţă.

Conform rezultatelor unui sondaj derulat în cadrul campaniei 'Luna Asigurărilor de Locuinţe', iniţiată de APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, doar 10% dintre cei chestionaţi postează pe reţelele sociale fotografii sau filme în care sunt vizibile obiecte de valoare din casă, cum ar fi: televizoare telefoane, computere sau sisteme video.

De asemenea, 25% din totalul participanţilor la sondaj au declarat că lasă geamuri deschise atunci când pleacă de acasă, iar aproape 24% petrec mult timp plecaţi de acasă.

Datele sondajului de specialitate relevă faptul că, în general, românii sunt precauţi în ceea ce priveşte focul deschis, dar mai puţin îngrijoraţi atunci când vine vorba despre electrocasnice.

Astfel, 96% dintre respondenţi au declarat că nu lasă nesupravegheat un foc deschis (lumânări, aragaz, sobă), însă 23% obişnuiesc să lase electrocasnice pornite în momentul când pleacă de acasă (maşină de spălat, maşina de pâine, multicooker etc.) - fapt ce poate creşte riscul declanşării unui incendiu. În plus, aproape 6% dintre respondenţii care stau la bloc au recunoscut faptul că au în locuinţă instalaţii electrice care improvizate sau defecte.

Totodată, 27% dintre locuitorii de la bloc nu au perdele la geamuri sau au perdele transparente, prin care se poate vedea cu uşurinţă în casă - un aspect care poate creşte riscul de furt din locuinţă, în anumite cazuri, se menţionează în rezultatele cercetării.

Conform sondajului, din aceeaşi categorie de respondenţi, 18% susţin că lasă cada de baie să se umple cu apă în timp ce îşi văd de treburi prin casă. La sondajul lansat în cadrul campaniei naţionale de informare 'Luna Asigurărilor de Locuinţe' au participat 2.015 respondenţi, dintre care 67% femei.

Peste jumătate dintre participanţi locuiesc la bloc şi 44% la casă, în timp ce 67% sunt proprietari sau co-proprietari ai locuinţei în care stau, 25% locuiesc în casa familiei fără a fi proprietari, iar aproape 9% stau în chirie. În ceea ce priveşte vârsta participanţilor la sondaj, majoritatea au între 25 şi 55 de ani, 31% au între 35 - 45 de ani, 23% au între 26 - 34 de ani, şi 20%, între 46 - 55 de ani.

Sondajul s-a desfăşurat online, în perioada 21 - 31 octombrie 2022. Campania 'Luna Asigurărilor de Locuinţe' este iniţiată de APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi s-a desfăşurat cu sprijinul PAID România, UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România. 

Vezi și - Hoți de locuințe, surprinși în Otopeni, dar și în Cluj. Tot mai mulți indivizi cu fețele acoperite dau târcoale noaptea caselor oamenilor

Tot mai mulți hoți de locuințe sunt surprinși în timp ce dau târcoale noaptea caselor oamenilor, dar și mașinilor.

Locuitorii din Otopeni sunt terorizați de o bandă de hoți care dă târcoale noaptea pe străzile din oraș, transmite Realitatea Plus. Mai mulți indivizi au fost surprinși în timp ce verificau portierele mașinilor sau chiar ușile de la casele oamenilor, în speranța că pe unele le vor găsi deschise.

În imaginile surprinse de camerele de supraveghere se vede că aceștia caută ceva de furat. Au fost cazuri în care hoții au intrat și în curțile oamenilor, sărind gardul sau forțând încuietorile porților. Indivizii încă nu au fost prinși, iar oamenii spun că nu se simt deloc în siguranță pentru că în Otopeni nu ar fi suficienți agenți de poliție. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru furt calificat, pentru tentativă de furt, dar și pentru violare de domiciliu și încearcă acum să dea de urma hoților. 

Și nu doar în Otopeni există astfel de probleme. Este panică și printre clujeni, după ce mai multe camere de supraveghere au surprins un hoț care dă târcoale caselor oamenilor. În imagini, se vede cum bărbatul se plimbă prin curți mai multe nopți la rând, ca să verifice, cel mai probabil, pe unde poate da spargerea. Acesta nu este deloc grăbit, poartă haine închise la culoare și o căciulă sau o glugă pe cap, ca să nu poată fi identificat. Oamenii de pe strada Voroneț de la periferia orașului au cerut ajutorul oamenilor legii și cred că este același spărgător care în luna mai a terorizat un cartier întreg în localitatea Dezmir.

VEZI ȘI - Dacă vezi unul dintre aceste semne pe ușa ta s-ar putea să fii jefuit în curând. Șterge-le imediat

Infractorii continuă să își perfecționează metodele de a jefui casele oamenilor Astfel, recent polițiştii au descoperit o serie de simboluri pe care hoții le desenau pe ușile apartamentelor sau pe porți, în cazul celor care locuiesc la curte.  Astfel, în funcţie de cât de ușor putea fi spartă o casă, ei desenau un mic desen, scrie Realitatea.net. Fiecare simbol are sensul lui.

Dacă ai propria casă, atunci nu ezita să verifici din când în când ușile de la intrare și chiar gardul și poarta, pentru a verifica dacă pe ele nu sunt înscrise simboluri ciudate. Dacă găsești vreun astfel de simbol, înseamnă că locuința ta a intrat în vizorul hoților și trebuie neapărat să suni la poliție. Dacă locuiești la bloc, privește atent ușa sau cutia poștală. Informatorii bandiților lasă semne pe acestea sau pune pe ele un abțibild.

Dacă găsești cifra doi roman pe ușa ta înseamnă că aceștia vor să transmită că este vorba despre o casă bogată. Dacă vezi un W, înseamnă ca apartamentul este pustiu noapte. Cifrele 7 și 8 înseamnă că respectiva casă este pustie în lunile iulie și august. Dacă vezi desenat un ceas înseamnă că informatorii au transmis hoților că acea casă este ușor de jefuit. Un triunghi înseamnă că locuința a fost spartă recent de alți hoți. Semnul X înseamnă că stăpânii sunt plecați în vacanță. Trei pătrățele mici înseamnă că în acel apartament locuiește o femeie singură. Vezi mai multe aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel