Klaus Iohannis, discurs la întâlnirea cu reprezentanţii PNL din diaspora: La treabă!

Klaus Iohannis. Sursa foto AGERPRES
Klaus Iohannis. Sursa foto AGERPRES

Discursul susţinut de Klaus Iohannis în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii şi simpatizanţii PNL din Diaspora.

"Mulţumesc, Rareş! Bună ziua, dragii mei! Sunt foarte bucuros că ne vedem astăzi, aici, în Bruxelles. Este pentru mine probabil cea mai bună ocazie de a-i întâlni pe reprezentanţii noştri în Diaspora şi daţi-mi voie, aşa pentru început, să vă felicit. Aţi câştigat europarlamentarele şi referendumul. Bravo!

Nu a fost nici măcar previzibil că vom câştiga, deci uşor cert nu a fost şi vă rog să nu consideraţi aceste felicitări un mod retoric de a vă introduce în temă. Eu cred că voi reprezentaţi români care, de multe ori, se simt mai apropiaţi de esenţa României decât poate mulţi dintre cei care locuiesc chiar în România. Şi acesta este un lucru pe care l-am simţit de foarte multe ori. Cred că m-aţi văzut în foarte multe ocazii, în foarte multe capitale din Europa şi din altă parte. Nu, în Canada nu am fost încă, urmează. Şi, cred că am reuşit să simt cum văd românii din Diaspora ce se întâmplă în ţară.

Acum, nu o să vă ţin un discurs înflăcărat de campanie. Vreau însă să vă spun câteva lucruri care probabil vă sunt utile când vă întâlniţi cu românii şi vă întreabă "Cum e? Ce e acolo?". Suntem, şi o spun cu tristeţea de rigoare, într-un război. Suntem într-un război cu PSD şi vă explic cum am ajuns noi, fiindcă mă consider, electoral şi doctrinar, încă liberal, chiar dacă formal Preşedintele nu poate să fie membrul unui partid. Dar, credeţi-mă, nu am absolut deloc de gând să reneg originile mele partinice. Şi nu o să fiu niciodată altceva decât tot un liberal.

În 2016, în decembrie, poate vă amintiţi, tot cu tristeţe am avut alegeri pe care noi le-am pierdut ruşinos şi PSD le-a câştigat cu un scor extraordinar, total neaşteptat. Explicaţia a fost şi este relativ simplă: noi am făcut prea puţin, ei au făcut foarte mult. Le-au promis românilor că vor curge lapte şi miere, că vor coborî luna de pe cer şi că vor face toate minunile posibile. Românii de bună-credinţă, în bună parte, au luat aceste lucruri de bune. Noi, de partea noastră, nu am făcut nicio contra-ofertă. Niciuna, nu că nu am făcut una mai bună. Ghinion! Dar, aşa a fost şi trebuie să recunoaştem aceste lucruri, altfel nu putem să le corectăm. În fine, pesediştii au ajuns la putere şi nu că s-au străduit să curgă lapte şi miere, au început să pună în practică programul lor real, de demontare a statului de drept în România, demontarea sistemelor publice mari prin înşurubarea pilelor, cunoştinţelor şi a tuturor neamurilor în poziţii de frunte. Lucru care, în final, nu doar la figurat, a dus la un atac asupra românilor.

Vă amintesc, că poate aţi fost unii acolo, a culminat cu un atac fizic asupra românilor din acel 10 august de tristă amintire, pe care eu l-am descris într-o întâlnire, tot cu liberali, ca pe un exemplu de război urban. A fost un război urban al PSD împotriva românilor, mai ales împotriva românilor din Diaspora, fiindcă foarte mulţi atunci au venit din Diaspora să protesteze împotriva PSD. Au fost primiţi cu bâte, gaze lacrimogene şi acei jandarmi echipaţi de război urban. În această situaţie cineva trebuia să ţină partea românilor. Acest "cineva" sau aceşti "cineva" am fost eu cu PNL şi cu încă câţiva din Opoziţie. Noi am luat partea românilor şi ne-am declarat clar, pe faţă, anti-PSD. De acolo vine războiul nostru împotriva PSD. Nu este un război doctrinar, atenţie, faceţi vă rog diferenţa. Este un război între o forţă politică care a luat puterea prin alegeri şi a deturnat-o şi noi, ceilalţi, Preşedintele şi Opoziţia, care luăm partea românilor.

Lupta doctrinară este în competiţie electorală. Deci, acum suntem într-o competiţie electorală, într-o luptă electorală şi sperăm ca bătăliile pe care le câştigăm să ducă la terminarea acestui război fiindcă o naţiune nu poate să fie la nesfârşit în război cu sine. Aşa ceva dăunează grav societăţii.

Noi ne-am angajat, eu împreună cu liberalii care mă susţin în această campanie, să mergem mai departe. Am început şi am câştigat până acum trei bătălii: europarlamentarele, referendumul şi recent, cu mare bucurie, contrar tuturor aşteptărilor, moţiunea de cenzură. Urmează prezidenţialele, urmează localele şi urmează parlamentarele. Acum, pentru prezidenţiale, emoţiile sunt mari, implicarea este puternică şi vă mulţumesc pentru asta!

Şi vă rog să nu greşim! Cu toţii aţi văzut nenumărate sondaje. Şi pare aşa, ceva uşor, fluierând. Doar că singura metodă prin care poţi rata nişte alegeri este crezând că le-ai câştigat înainte să le câştigi. Asta a fost una dintre greşelile pe care le-am făcut, din păcate, în decembrie 2016. Nu am crezut atunci că le vom câştiga, dar nimeni nu şi-a imaginat că vom ajunge aşa de jos. Iar ceilalţi, prin contrast, atât de sus. Acum nu avem decât să punem umărul şi să întoarcem acest scor în favoarea noastră. Aşa că eu nu am deloc de gând să o las moale cu campania. Dimpotrivă, o să fac campanie cât pot de mult. Şi vă rog, dacă credeţi că merită, să faceţi şi voi, fiindcă miza este foarte mare. Miza este nu doar câştigarea prezidenţialelor, chit că aceasta este o condiţie fără de care este greu de continuat. Nu doar prezidenţialele, şi am spus-o de la început şi am spus-o liberalilor: de data aceasta, nu vă mai las de capul vostru!

Trebuie să mergem împreună mai departe fiindcă doar aşa avem şanse împotriva colosului PSD, că încă este un colos PSD-ul, să nu ne face iluzii. Şi doar aşa putem să facem de fapt ceea ce aşteaptă românii de la noi, să refacem România aşa cum ne-o dorim. Să ajungem la ceea ce am numit reconstrucţia statului. Avem de câştigat prezidenţiale, locale şi parlamentare. Şi să nu îşi imagineze cineva că acest lucru va fi foarte uşor. Va fi foarte greu. Nu subevaluaţi competitorii electorali. Despre PSD am vorbit, sunt şi alţii care au impresia că li se cuvine o felie semnificativă, mai ales din votul Diasporei. Aşa că dacă vreţi să fiţi parte în efortul meu, împreună cu PNL, de a reconstrui pentru români România, sistemele publice din România, încrederea românilor în politică, atunci vă rog să luptaţi în aşa fel încât să le daţi oamenilor speranţă. Pentru asta se duc oamenii şi pun ştampila "Votat", pentru speranţă. Dar această speranţă nu trebuie doar creată, ea trebuie şi hrănită. Şi la un moment dat trebuie să apară şi rezultatele. Or asta, dragii mei, se poate numai lucrând împreună. Acum, sper că mă înţelegeţi bine, nu aştept de la voi, care veniţi din Diaspora, să lăsaţi totul deoparte şi să veniţi să vă faceţi funcţionari într-un minister şi să lucraţi ceva hârtii. Eu vă rog să lucraţi idei, lucraţi idei, construiţi proiecte pentru românii din Diaspora, redaţi-le încrederea în politicienii de bună-credinţă, fiindcă nu sunt toţi o apă şi-un pământ.

Cunoaşteţi acel slogan mizerabil "PNL şi PSD - aceeaşi mizerie", este un slogan creat de PSD. Nu pentru a ridica PSD, ci pentru a coborî PNL la nivelul lor mizerabil. Or aşa ceva nu putem şi aşa ceva nu pot să accept. Aşadar, redaţi românilor speranţa, aş putea spune chiar credinţa în patria lor, în România. Şi poate, dacă totul merge bine şi câştigăm şi începem să guvernăm pentru români, nu împotriva românilor ca PSD, să începem să facem din România acea ţară în care voi, din Diaspora, nu doar visaţi să vă întoarceţi odată, cine ştie când, ci chiar să începeţi să vă faceţi planuri concrete de întoarcere în ţară. Şi dacă nu o faceţi voi, încurajaţi-i pe alţii să o facă.

Eu sunt foarte realist, ştiu că mulţi dintre voi v-aţi făcut un rost acolo unde staţi, în Bruxelles, în Germania, în Anglia, în Italia, în Spania, în America, în Canada, de unde veniţi. Dar sunt convins că nu toţi românii sunt fericiţi că stau afară. Mulţi dintre ei chiar îşi doresc să revină şi pe ei să nu îi descurajaţi, ci să-i încurajaţi, fiindcă o Românie fără români nu se poate construi. Dacă toată lumea pleacă afară, atunci cine rămâne? Ştiţi foarte bine: pesediştii. Or asta nu cred că poate să îşi dorească un român de bună-credinţă. Şi să ştiţi că aşteptări şi speranţe au şi românii care nu sunt neapărat în PNL, sau în PSD, sau în alte formaţiuni. Majoritatea românilor nu sunt în niciun partid, fiţi conştienţi de asta. Aşa că dacă vorbiţi în numele Partidului Naţional Liberal cu ei, explicaţi-le şi ce va face PNL cu România, dar explicaţi-le şi ce vor face românii cu România. România fără români nu funcţionează.

Aşa că, dragii mei, una peste alta, v-am dat foarte multe teme, sunt convins că abia aşteptaţi să-i mai mobilizaţi pe unii şi pe alţii şi,cum am spus la întâlnirile regionale, la final, ceva simplu: la treabă!"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel