Kelemen Hunor: Nu va rezista în Parlament

Scutaru Cristina / 14 ian 2019 / 09:46 Salveaza PDF Comentarii
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a acordat un interviu la RFI.

Referindu-se la ”taxa pe lăcomie”, Kelemen Hunor a spus că nu crede că va rezista în Parlament. Liderul UDMR a zis că nu se poate anunța așa ceva pe final de an pentru că firmele nu pot să-și facă planuri.

Ordonanța de Urgență nr. 114/2018 a fost publicată, la finalul anului, în Monitorul Oficial numărul 1116.

Guvernul a adoptat, în 21 decembrie, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, "taxa pe lăcomie", prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

Prin noua OUG, care prevede mai multe modificări fiscale, cei care au contribuit la Pilonul II vor putea opta doar pentru Pilonul I (cel de stat), dacă au contribuit cinci ani la Pilonul II. Ordonanţa de urgenţă privind măsurile fiscale prevede şi plafonarea la 68 de lei a preţului la gaze şi energie electrică pentru următorii 3 ani pentru toţi consumatorii casnici.

În forma adoptată, Guvernul a făcut câteva modificări față de varianta anunțată inițial de ministrul Finanțelor

 

Vestita taxă pe lăcomie a fost redenumită în taxa pe activele financiare ale băncilor. Aceasta este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% și 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

De asemenea, au fost modificări în ceea ce privește sistemul de pensii private, acum fiind posibilitatea de a trece la Pilonul I, dar nu mai pot fi scoși banii. În cazul plafonărilor de prețuri, acestea vizează gazele și energia electrică pentru consumatorii casnici și industriali. Totodată, s-a impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie.

 

Mircea Badea, replică pentru Alex Coita: Simt nevoia să intervin

VEZI ȘI: Fake news - conferințe. Bălănescu, Mare Maestru al MLNR: Românii își rezolvă semnele de întrebareTe-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23