Kârgâzstan are un nou prim-ministru după un vot parlamentar repetat. Președintele se retrage

Sadâr Japarov a fost numit prim-ministru după un vot parlamentar repetat

Parlamentul Kârgâzstanului l-a desemnat miercuri prim-ministru pe Sadâr Japarov, în urma unui vot repetat, transmite Agerpres. Acesta ar urma să fie un pas către încheierea crizei politice din această ţară central-asiatică, aliat apropiat al Rusiei, relatează Reuters.

Forul legislativ a trebuit să supună la vot încă o dată numirea lui Japarov, după ce preşedintele Sooronbai Jeenbekov şi-a exprimat opoziţia faţă de decizia din 10 octombrie a parlamentului întrucât unii aleşi au votat prin procură.

Susţinătorii lui Sadâr Japarov l-au eliberat din închisoare săptămâna trecută, pe fondul revoltelor izbucnite după alegerile parlamentare câştigate, potrivit rezultatelor oficiale iniţiale, de aliaţii lui Jeenbekov. Rezultatul scrutinului a fost anulat după ce, pe 6 octombrie, protestatarii au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale.

Președintele se retrage



Pentru ca Sadâr Japarov să devină oficial prim-ministru, votul parlamentului trebuie să fie ratificat de către preşedintele Jeenbekov. Acesta a declarat că este gata să demisioneze de îndată ce un nou guvern este numit conform tuturor prevederilor constituţionale. În prezent în Kârgâzstan este în vigoare starea de urgenţă, decretată vineri de preşedintele Sooronbai Jeenbekov, care a ordonat desfăşurarea armatei pentru reprimarea revoltelor.

Japarov efectua o pedeapsă cu închisoarea din cauza sechestrării unui funcţionar public de rang înalt în timpul unui protest în anul 2013. Săptămâna trecută, un tribunal a rejudecat cazul său şi a anulat verdictul iniţial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel