Iranul poate produce o bombă atomică în patru luni. Vezi de ce

uzina_iran
uzina_iran

Mai mulți experți americani au declarat miercuri în fața Congresului, că Iranul poate produce o bombă atomică în mai puțin de patru luni, deoarece dispune de suficiente stocuri de uraniu îmbogățit la 3,5%.

"Este clar că Iranul ar putea produce o bombă atomică foarte rapid dacă ar lua această decizie", a declarat în faţa Comisiei de Apărare din cadrul Camerei Reprezentanţilor Stephen Rademaker, expert în cadrul centrului de reflecţie Bipartisan Policy Center din Washington, citează Mediafax

Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Teheranul a produs deja 3.345 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută, destul pentru a dispune, după îmbogăţire ulterioară, de suficient uraniu pentru două bombe atomice. Iranienii "ar putea produce suficientă materie de fisiune pentru o armă nucleară între 35 şi 106 zile", a mai spus Rademaker.

David Albright, preşedintele Institutului pentru ştiinţă şi securitate internaţională (Isis), audiat de asemenea miercuri, a suținut că Teheranul ar avea nevoie de "patru luni pentru a avea suficient uraniu de calitate militară" pentru o bombă.

Uraniul 235 trebuie să fie îmbogăţit la aproape 90 la sută, pentru a putea fi folosit într-o bombă atomică. La începutul anului, secretarul american al Apărării Leon Panetta a afirmat că iranienii ar avea nevoie de "aproximativ un an" pentru a produce suficient uraniu îmbogăţit necesar unei bombe atomice dacă se vor hotărî să obţină arma nucleară.

Totodată, Stephen Rademaker a afirmat că centrifugele iraniene produc 158 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 3,5 la sută, un ritm de trei ori mai mare decât înainte de primele atacuri de la jumătatea lui 2009 ale virusului informatic Stuxnet, destinat distrugerii acestor centrifuge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel