Iohannis, lege promulgată. Sunt vizați aleşii locali

Alexandru Ichim / 08 apr 2019 / 17:41 Salveaza PDF Comentarii
Klaus Iohannis, președintele României
Klaus Iohannis, președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Potrivit actului normativ, conflictele de interese pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene sau consilierii locali şi judeţeni sunt prevăzute la articolul 46 din Legea administraţiei publice locale 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea introduce o nouă prevedere 

 

Legea introduce o nouă prevedere potrivit căreia "starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate".

Anul trecut, preşedintele Iohannis a sesizat la CCR această lege. El critica prevederea potrivit căreia "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor".

CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate în cazul acestei prevederi, care nu se mai regăseşte în forma finală a actului normativ. Şeful statului contestase şi prevederea referitoare la starea de incompatibilitate, însă aceasta a fost respinsă de CCR. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27