Iohannis, decizie de ULTIMĂ ORĂ cu Legea Educației

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, pentru reexaminare Legea privind modificarea și completarea Legii Educației. 

Administrația Prezidențială a anunțat, miercuri, că Legea pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 a fost trimisă în Parlament pentru reexaminare. Legea aduce o serie modificări și completări cu privire la acordarea consilierii psihologice antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ, precum și la sancționarea comportamentelor de tip bullying.

„În reglementarea propusă prin legea supusă reexaminării nu se mai asigură o definire completă a noțiunii de bullying, fiind ignorate aspectele de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau de o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, care ar putea fi asociate bullying-ului. Totodată, noua definiție exclude din conceptul de bullying un fenomen din ce în ce mai răspândit între tineri, respectiv, bullying-ul cibernetic", se arată în cererea de reexaminare.

Mai mult, potrivit Administrației Prezidențiale, actualul cadru normativ de sancționare și definire a fenomenului de bullying a intrat în vigoare cu mai puțin de 6 luni în urmă, respectiv la data de 22 noiembrie 2019, iar o modificare la un interval atât de scurt „ar putea fi de natură să submineze eforturile de creare a unei legislații stabile, predictibile și coerente".

Ce a mai precizat președintele

„Actualul mod de reglementare a acestui fenomen, căruia îi cad victime un număr din ce în ce mai mare de elevi, dar și de cadre didactice, este rezultatul efortului unor specialiști din domeniul psihologiei și din alte domenii ale științei și este considerat de către aceștia o formulă cuprinzătoare și acoperitoare. În acest sens, considerăm că modificarea acestei reglementări, care survine la un interval de timp atât de scurt de la intrarea sa în vigoare, ar putea fi de natură să submineze eforturile de creare a unei legislații stabile, predictibile și coerente, atât de necesară într-un domeniu atât de complex, cum este cel al educației. Din această perspectivă, apreciem că orice intervenție legislativă referitoare la redefinirea fenomenului de bullying trebuie realizată astfel încât să nu afecteze stabilitatea și predictibilitatea aplicării legislației din materia educației", potrivit cererii trimise de președinte Parlamentului.

Șeful statului consideră că prin modificările operate „se restrânge domeniul de aplicare al legii asupra unor acțiuni, ceea ce contravine obiectivului acestei legi, respectiv acela de a crește nivelul de siguranță fizică și psihică în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel