Iluminat "inteligent" la Târgovişte, cu bani europeni

Iluminatul public din municipiul Târgoviște devine unul "inteligent" grație implementării unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 22 de milioane de lei. 

Contractul a fost semnat la începutul anului trecut, noile sisteme de iluminat fiind implementate în proporție de 90%, la acest moment.  

Este vorba de un sistem de iluminat public finanțat pe fonduri europene, care este în acest moment implementat în proporție de aproape 90%. Este vorba în principal de schimbarea lămpilor, lămpile cele vechi sunt schimbate cu lămpi noi de tip led. În cadrul proiectului sunt aproximativ 3800 de lămpi care trebuie schimbate. În acest moment suntem undeva la cifra 3000 cu aceste lămpi, citează Gazeta Dâmboviţei

Sistemul presupune un iluminat inteligent atât în zona trecerilor de pietoni, cât și la nivelul întregului iluminat. Practic, intensitatea luminii va crește în momentul în care pietonii vor traversa strada, și va scădea când nu sunt oameni în preajmă. La finalul proiectului, același lucru se va întâmpla și la nivelul străzilor în funcție de circulație. Atunci când nu vor fi mașini în trafic, intensitate luminii va scădea. Scopul implementării sistemului inteligent este scăderea consumului de energie electrică, încă un pas spre un municipiu verde, după achiziționarea autobuzelor hybrid pentru transportul public.

"Pentru trecerile de pietoni s-a implementat un sistem special astfel încât luminozitatea la trecerile de pietoni să fie crescută pentru a se evita accidentele rutiere. De menționat faptul că în momentul în care va fi finalizat întregul sistem de iluminat public la fiecare trecere de pietoni va fi iluminat pe senzor, asta înseamnă că în momentul în care pietonul se apropie de trecerea de pietoni intensitatea luminii crește. De asemenea, va fi și un sistem de gestiune a întregului iluminat public, în momentul în care străzile nu sunt circulate intensitatea luminii urmând a scădea, pentru că unul din obiectivele principale urmărite în cadrul acestei investiții vizează și scăderea consumului de energie electrică cu aproximativ 45-50%, lucru care poate fi foarte util mai ales din perspectiva creșterii galopante a prețului la utilități și la energia electrică" a declarat primarul municipiului.

Ulterior printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu și zonele din municipiul Târgoviște care nu fac parte din proiectul cu finanțare europeană urmează vor reabilitate  din punct de vedere al iluminatului public inteligent. Este vorba de parcări și de cartierele care au fost reabilitate în cadrul Planurilor Integrate de Dezvoltare Urbană (PIDU).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel