Iliescu: Canalul Dunăre-Bucureşti e o aberaţie, nu e necesar, nu poate fi folosit pentru navigaţie

Ion-Iliescu
Ion-Iliescu

Ion Iliescu critică din nou proiectul construirii unui canal Dunăre-Bucureşti şi explică, în calitatea sa de fost inginer, că această construcţie este total inutilă, întrucât nu există o necesitate de trafic, fiind în plus şi impracticabil pentru navigaţie.

"Am aflat cu surprindere că premierul Boc a tratat, cu prilejul vizitei în China, includerea printre obiectivele de investiţii la care s-a solicitat participarea unor parteneri chinezi, şi a aşa-numitului „Canal” Dunăre-Bucureşti (...) Î n condiţiile actuale, o asemenea investiţie, foarte costitisitoare, trebuie în mod obligatoriu să obţină aprobarea Parlamentului", consideră Iliescu, într-o postare pe blog.

În opinia fostului şef de stat, proiectul reprezintă o "aberaţie" şi, în plus, nu răspunde niciunei necesităţi. Iliescu explică faptul că pe Dunăre traficul fluvial "s-a redus continuu până la dispariţia sa totală". " Ceauşescu a decis această construcţie, în ciuda opoziţiei hotărâte a specialiştilor din domeniul gospodăririi apelor, din motive de orgoliu (...) Î n primul rând, acest aşa-zis „Canal” nu răspunde unei necesităţi! Nu există un asemenea trafic de mărfuri. Dacă ar fi, există mijloace – şosele şi căi ferate – care să facă faţă unor asemenea necesităţi", spune el.

"În al doilea rând, denumirea de „Canal” este improprie. Proiectul respectiv prevede de fapt amenajarea albiei inferioare a râului Argeş în cinci trepte hidrotehnice. În al treilea rând, o asemenea amenajare hidrotehnică poate avea raţiunea ei doar pentru utilizarea energetică (aşa cum s-a realizat pe Argeşul Superior şi pe Oltul inferior) – în nici un caz pentru navigaţie", atrage atenţia Iliescu.

El argumentează că Argeşul are o variaţie mare a debitelor şi viituri frecvente, astfel că orice activitate de navigaţie este imposibilă. De asemenea, scrie el, Argeşul are un important transport de aluviuni, ceea ce face ca toate acumulările să fie colmatate în perioade scurte de timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel