Ikaria, ”zonă albastră”: Stamatis s-a mutat aici după ce i-au mai fost date 6-9 luni de viață, din cauza cancerului la plămâni... și trăiește de 45 de ani fericit pe insula grecească

Ikaria/ Google recenzii
Ikaria/ Google recenzii

Insula grecească Ikaria pare a fi o oază de viață, unde omul trăiește fericit, în deplină armonie cu natura și nu se gândește niciodată la sfârșit.

Probabil ați citit deja că oamenii din Ikaria, mica insulă grecească, sunt cei mai longevivi. Și nu-și cară anii bătrâneții în spate, pentru că nu doar că trăiesc mulți ani, dar sunt și sănătoși. Se consideră că aerul curat, stilul de viață în armonie cu natura, dar și dieta mediteraneană, cu produse locale fac din viața ikarienilor o minune ce atrage atenția întregii lumi. 

În 1976, Stamatis Moraitis, un grec atunci în vârstă de 53 de ani, a primit un diagnostic trist: doctorii i-au spus că are cancer la plămâni și că mai are de trăt între 6 și 9 luni. Stamatis a depășit așteptările medicale și a reușit să păcălească moartea timp de 45 de ani pe insula grecească, acolo unde s-a mutat după ce a încercat tratamente costisitoare în SUA, practic, când nu mai avea nicio speranță. Cum se poate explica acest fapt miraculos? Stamatis Moraitis crede că longevitatea sa remarcabilă este rezultatul deciziei de a se muta pe mica insulă grecească Ikaria, faimoasă ca o zonă albastră, unde rezidenții par că ”uită să moară”. Decizia lui Stamatis de a se muta în Ikaria venea pentru că nu și-ar fi permis financiar o înmormântare în SUA. 

De altfel, dacă ne uităm la presa elenă, vedem că Ikaria este descrisă drept insula unde oamenii uită să moară. Insula este situată în Marea Egee și a atras atenția internațională datorită populației sale unice de centenari. Cunoscută drept zonă albastră, acest petic de lume este remarcat pentru capacitatea remarcabilă a locuitorilor săi de a trăi o viață mai lungă și mai sănătoasă decât populația medie. Cercetările au arătat că locuitorii din Ikaria, în medie, trăiesc cu aproximativ 10 ani mai mult decât omologii lor din Europa de Vest. 

S-a întors în Ikaria pentru a-și trăi ultimele zile de viață în liniște

Stamatis Moraitis locuia în Statele Unite când a primit diagnosticul de cancer terminal. Confruntat cu povara tratamentelor medicale costisitoare și cu o speranță de viață limitată, a luat o decizie care i-a schimbat viața: de a se întoarce pe insula natală, Ikaria. El credea că înfruntându-și situația pe țărmurile liniștite ale Ikariei, înconjurat de cei dragi și de peisaje familiare, îi va aduce un sentiment de pace în ultimele sale zile, scrie GreekCityTimes

La întoarcerea sa în Ikaria, Stamatis a început să îmbrățișeze stilul de viață tradițional al insulei, caracterizat prin alimente pure, ierburi și vin local. A evitat în mod conștient stresul și s-a răsfățat într-un ritm de viață mai lent și mai relaxat. Stamatis și-a atribuit supraviețuirea alimentelor naturale și neprocesate pe care le-a consumat, aerului curat pe care îl respira și legăturilor sociale puternice ale comunității care i-au îmbogățit viața.

În glumă, Stamatis atribuie viața lungă consumului de vin local. Cu toate acestea, a consumat vin în mod moderat. 

Alte zona albastre din lume

Ikaria nu este singura zonă albastră din lume. Alte zone albastre bine-cunoscute includ insula japoneză Okinawa, insula mediteraneană Sardinia, Loma Linda din California și Peninsula Nicoya din Costa Rica. Cercetătorii și experții au studiat aceste regiuni, căutând să dezlege factorii care contribuie la longevitatea locuitorilor lor.

Numeroase studii au indicat factori specifici de stil de viață care pot contribui la longevitatea locuitorilor din zona albastră. Acești factori gravitează adesea în jurul dietei, activității fizice, conexiunii sociale puternice și unui sentiment de scop în viață. Consumul de alimente proaspete și din surse locale, o dietă predominant pe bază de plante, activitatea fizică regulată și expunerea redusă la stres sunt caracteristici comune comunităților din zona albastră.

Genetica, doar 20% din speranța de viață

În timp ce genetica joacă, fără îndoială, un rol în determinarea speranței de viață a unei persoane, potrivit cercetării Bibliotecii Naționale de Medicină, genetica reprezintă doar aproximativ 20% din speranța de viață a unui individ, în timp ce restul de 80% este influențat de factorii stilului de viață.

Călătoria extraordinară a lui Stamatis Moraitis servește ca o dovadă a potențialei puteri de a trăi într-o zonă albastră și de a îmbrățișa un stil de viață care promovează longevitatea. Ikaria și alte zone albastre din întreaga lume oferă informații valoroase despre secretele unei vieți mai lungi și mai sănătoase. Deși s-ar putea să nu ne putem muta cu toții într-o zonă albastră, adoptarea unor obiceiuri și principii sănătoase practicate în aceste regiuni poate contribui la o viață mai împlinită. Povestea lui Stamatis ne amintește că alegerile pe care le facem și mediile în care locuim pot avea un impact profund asupra duratei și calității vieții noastre. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel