Ierusalim, cercel de 2200 de ani, descoperit de arheologi

Cercel
Cercel

O echipă de arheologi israelieni a prezentat miercuri descoperirea unui cercel din aur cu o vechime de peste 2.200 de ani reprezentând capul unui animal cu coarne, primul artefact de acest gen descoperit la Ierusalim.

Bijuteria în stil elenistic a fost găsită în octombrie 2017 cu prilejul unor săpături pe situl arheologic Cetatea lui David şi a devenit subiectul unui articol ştiinţific, dar nu a fost prezentată încă presei. Nu avem multe informaţii despre Ierusalimul din epoca elenistică, secolele al II-lea şi al III-lea î. Hr, a explicat pentru AFP profesorul Yuval Gadot, de la Universitatea din Tel Aviv, unul dintre directorii săpăturilor. Oraşul a fost mereu considerat ca fiind foarte conservator, nu permitea intrarea obiectelor provenite din lumea exterioară, a continuat acesta, aşa că găsirea unui cercel în stil grec este foarte surprinzătoare. Acest lucru deschide o dezbatere despre felul în care trăia populaţia Ierusalimului din acele timpuri, a remarcat acesta. Nu ştim dacă cercelul a fost purtat de un bărbat sau de o femeie şi care era religia posesorului, precizează autoritatea israeliană în domeniul arheologiei într-un comunicat.

S-au aflat detalii despre proprietar

Calitatea bijuteriei şi faptul că a fost descoperită în apropierea Muntelui Templului, acolo unde se afla templul evreilor la Ierusalim distrus de romani în anul 70, sugerează că proprietarul aparţinea unei clase privilegiate, se mai spune în comunicat. Cetatea lui David se întinde la poalele zidurilor Oraşului Vechi, în Silwan, cartier palestinian din Ierusalimul de Est, anexat şi ocupat de Israel. Aici au loc săpături israeliene intensive şi controversate, în contextul conflictului din israelieni şi palestinieni pe tema suveranităţii Ierusalimului de Est şi a importanţei mizei istorice în acest context. Cetatea lui David este administrat de organizaţia naţionalistă Elad, al cărei scop declarat este de a întări prezenţa evreiască în cartierele arabe din Ierusalimul de Est. Potrivit organizaţiei, complexul arheologic şi turistic ar fi situat deasupra fostei cetăţii construite de regele David, o afirmaţie contestată de o parte dintre arheologi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel