Guvernul Ponta II schimbă programul "Prima Casă"

prima_casa
prima_casa

Programul guvernamental "Prima Casă", lansat de Guvernul Boc în 2009, va fi modificat și înlocuit cu un proiect denumit de Cabinetul Ponta II "Noua Casă". Modificarea nu va viza doar denumirea, ci și tipul locuințelor care pot fi achiziționate prin acest program, garanțiile bancare fiind alocate doar pentru case noi.

Modificarea programului "Prima Casă" este anunţată ca măsură distinctă în programul de guvernare al Cabinetului Ponta II pentru intervalul 2013-2016.

Potrivit noii măsuri guvernamentale, la capitolul privind consolidarea instrumentelor de garantare şi contragarantare pentru stimularea investiţiilor în sectoarele strategice, este prevăzut că "Proiectul Prima Casă va fi transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi".

Lansat în vara anului 2009, în contextul crizei economice și pentru sprijinirea tinerilor în achiziționarea unei locuințe, programul guvernamental "Prima Casă" a suferit numeroase modificări pentru a se plia pe cerinţele pieţei imobiliare şi ale sectorului bancar, permiţând inclusiv cumpărarea unei a doua case. Garanțiile bancare, în acest program, sunt acordate, momentan, nu numai pentru locuinţe noi sau aflate în fază de construcţie, ci şi pentru case vechi.

La doar câteva luni de la demararea programului, Guvernul Boc, în urma consultărilor cu reprezentanţii mediului de afaceri, sectorului bancar şi imobiliar, a intenționat să modifice cadrul legal astfel încât să fie stimulată achiziţia de locuinţe noi.

Însă, demersul nu a fost agreat de Consiliul Concurenţei, care a atenţionat că modificarea programului "Prima Casă" în sensul limitării acordării de garanţii de stat doar pentru achiziţia de locuinţe noi ar putea intra sub incidenţa legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pieţei.

Guvernul Ponta II a decis, însă, recent, ca, pentru 2013, programul "Prima Casă" să continue, dar cu garanţii emise în limita diferenţei rămase neutilizate din plafonul alocat pentru acest an, fără vreo prevedere legată de stabilirea la acest moment a unui plafon suplimentar de garanţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel