Gest sinucigaș: USL a dat mână liberă DNA la interceptări

vot parlament
vot parlament

USL se pare nu mai știe ce votează în Parlament. Deși strigă că dosarele sunt făcute la comandă politică din cauza interceptărilor, aceștia au acordat puteri nelimitate procurorilor anticorupție care îi  vânează, scrie pesurse.ro. 

În noul Cod de procedură penală, care se va aplica din februarie 2014, parlamentarii coaliției au votat  două dintre alineatele strecurate în art. 12 al Legii nr. 51/91, adoptate prin art. 29 al Legii nr. 255/2013, care prevăd că serviciile pot intra când vor în casele suspecților, inclusiv prin efracție și să-i filmeze chiar și în dormitor, toate informațiile astfel obținute reprezentând apoi probe zdrobitoare în fața instanței.

Parlamentarii actualei coaliții guvernamentale au votat, cel mai probabil pe necitite, Legea nr.255, care a și fost publicată în Monitorul Oficial din 14.08.2013. Este vorba despre punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispozițiile procesuale penale. Iar printre modificările adoptate de către distinșii parlamentari USL  se prevede și că „Legea nr. 51/91 privind siguranța națională a României” se transformă în “Legea privind securitatea națională a României”. Iar trecerea de la “siguranță” la “securitate” poate fi justificată și prin dedesubturile câtorva dintre cele zece articole noi introduse astfel în lege, relatează Național.

 Ce a votat majoritatea parlamentară

USL a votat pentru extinderea fără precedent a “activităților specifice pe care le pot desfășura organele cu atribuții în domeniul securității naționale”. Astfel, art. 12(2) lit. a) prevede:  “ interceptarea și înregistrarea comunicațiilor electronice efectuate, sub orice formă”. Iar alte alineate permit interceptarea, tot “sub orice formă” și a celorlalte feluri de comunicare posibile, de la telefoane până la telegrame poștale, inclusiv localizarea unui suspect prin satelit.

De asemenea, lit. c) prevede “ridicarea și repunerea la loc a unui obiect sau document, examinarea lui, extragerea informațiilor pe care acesta le conține, precum și înregistrarea, copierea sau obținerea de extrase prin orice procedee“. Practic, ofițerii sub acoperire pot, în mod legal, începând din februarie, să intre prin efracție într-un birou, să pună camere de filmat acolo, după care pot reveni când vor, tot ca “șpringarii”, să ia microfoanele sau să pună altele.

Operațiunile pot fi derulate, în premieră, nu doar în locuri publice, dar și la domiciliile suspecților. La  lit. d), distinșii parlamentari au votat și permis “instalarea de obiecte, întreținerea și ridicarea acestora din locurile în care au fost depuse, supravegherea prin fotografiere, filmare sau prin alte mijloace tehnice ori constatări personale, efectuate sistematic în locuri publice sau efectuate în orice mod în locuri private”. Astfel fiecare cetățean poate fi înregistrat și în dormitor, în tandrețurile cu amanta sau soția.

Totodată, în noul Cod de procedură penală, cei care speră că vor scăpa de DNA se înșeală. La capitolul 2, art. 5 (3), se specifică: “la judecarea cauzelor și la soluționarea propunerilor, contestațiilor, plângerilor sau a oricăror alte cereri în care cercetarea penală a fost efectuată de Direcția Naționala Anticorupție potrivit legii vechi, (….), participă procurori din cadrul DNA”. Asta ca să vedeți ce a votat distinsa majoritate USL în Parlament!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel