Florian Coldea, la Comisia SRI. Declarațiile zilei - LIVE TEXT

Fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea s-a prezentat, marţi, la Parlament pentru a fi audiat în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI.

Florian Coldea a spus că doreşte să răspundă tuturor întrebărilor din respect pentru Parlament. 'Am venit din respect pentru Parlamentul României, o instituţie fundamentală a statului român, să răspundem tuturor întrebărilor adresate de comisie, aşa cum am făcut de fiecare dată. La sfârşit, o să ţinem o declaraţie de presă', a afirmat Florian Coldea, înaintea şedinţei.

Cele mai importante declarații ale lui Florian Coldea vor fi prezentate, în format LIVE TEXT, pe DC News.

- Audierile vor continua. 

- Au fost audieri lungi, dar vor continua la o dată pe care o vom stabili de comun acord cu comisia noastră de control. 

- Cred că am reușit să atingem toate subiectele. 

- Pentru aprofundarea unora, mi-am rezervat dreptul de a reveni la comisie. 

- Răspunsurile, ca să sistematizez cumva lucrurile, s-au referit la o serie de chestiuni, alegații, acuzații vehiculate în spațiul public ale unor foști sau actuali beneficiari și parteneri instituționali, ale unor jurnaliști, oameni de media, care ne acuză astăzi, dintre care o parte ne cultivau cu multă insistență, dar și ale unor foști colaboratori din cadrul instituției, rezerviști. Am explicat, în detaliu, procedurile și modul de relaționare cu toate aceste categorii de interlocutori, cu care conducerea instituției a interacționat atât formal, cât și informal, dar strict în limitele și spiritul legii și ale regulamentelor militare- Unii jurnaliștii ne cultivau cu multă insistență. 

- A fost abordat și subiectul protocoalelor de colaborare, se înscriu în limita legii. 

- Aș vrea să nu uităm că practica ne-a dovedit că folosind aceste protocoale, am prevenit și contracarat riscuri la adresa României. 

- Multe țări cu capabilități mai mare decât ale României au fost serios afectate. Am contribuit semnificativ ca România să fie catalogată ca țară sigură. Siguranța României nu este un dat, ci rezultatul unor eforturi și sacrificii personale. 

- Mandatul meu, într-o perioadă dificilă, a făcut din SRI o instituție modernă. 

- Instituția a prevenit și contracarat riscuri și amenințări asupra României și aliaților săi. 

- Nu înțeleg sintagmele de astăzi, dar am precizat că mă pot referi doar la statul vertical. 

- Doresc să precizez și să atrag atenția că, deși înțeleg atracția pentru mister, povești cu spioni, contraspioni și conspirații, precum și frustrarea unora și nevoia de a inventa alte vinovății, aceste demersuri, care observăm că merg dincolo de lupta politică, riscă să se transforme într-o adevărată vânătoare de vrăjitoare, care afectează instituțiile fundamentale ale statului român și, prin asta, capacitățile democratice de apărare ale României, așa cum au fost definite de lege, de normele euro-atlantice, pe care, culmea, unii pretind că le apără. 

[citeste si]

VEZI ȘI Coldea, audiat în Comisia SRI. Manda, cele mai așteptate declarații - LIVE TEXT

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel