Coldea, audiat în Comisia SRI. Manda, cele mai așteptate declarații - LIVE TEXT

Claudiu Manda face declarații de presă după audierea lui Florian Coldea în cadrul comisiei parlamentare de control a SRI. 

-Am discutat din păcate doar o parte din aspectele pe care am fi vrut să le lămurim. A spus că va veni din nou în fața Comisiei. Am discutat cum funcționa relația sa cu domnul Maior și cu structurile centrale. Am discutat despre deciziile CSAT care vizau activitatea SRI, despre mandatele de securitate națională, despre ce înseamnă procurori și judecători anume desemnați,  despre relația SRI și a domniei sale  cu partidele politice și cu Guvernul. Am discutat de asemenea și relația cu DIICOTUL și cu doamna Bica. Am atins și subiectul SRI-ANAF.

-Am înțeles ce înseamnă mandatele de securitate națională care vizează nu infracțiuni, ci riscuri și amenințări, posibilitatea de a culege date și informații. Domnul Coldea a confirmat că printre acțiunile, persoanele vizate erau dincolo de cele stabilite în lege. Au existat mandate de securitate națională inclusiv pe vulnerabilități de corupție și de evaziune fiscală. Despre mandate pe vulnerabilitatea presei a spus că nu-și aduce aminte dacă au existat astfel de mandate. La fel s-a pus problema și pe mandate pe zona de justiție, iar el a răspuns identic că nu-și aduce aminte.

-A spus că nu a sprijinit niciodată lideri politici, că a avut întâlniri, dar în prezența domnului George Maior și că întâlnirile au fost în cadru instituțional, doar cu persoane care aveau funcții de miniștri.

-Despre doamna Bica și DIICOT a spus că nu dorește să dezvolte unele subiecte, fiind dosare în instanță. În rest a detaliat o serie de aspecte. A confirmat că din partea SRI a fost o discuție cu președintele României la inițiativa Serviciului în care a informat președintele României de la data respective despre motivele pentru care doamna Bica nu ar trebui să conducă DIICOT. 

-Nu am parcurs aspecte legate de relația cu mass-media. Ne-am oprit la jumătate

-A spus că nu a susținut niciodată crearea vreunui partid politic

- Întâlnirea de la Gabriel Oprea de acasă a fost atinsă tangențial. Florian Coldea a spus că nu confirmă, nici nu infirmă. 

-Subiectul legat de participarea la alte evenimente va fi discutată ulterior

-Subiectul relației SRI-DNA nu a fost deocamdată dezăbut. Va fi abordat ulterior.

-știrea inițială-

Preşedintele Comisiei, Claudiu Manda, a anunţat pe 5 martie că a convenit cu fostul prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, să amâne audierea acestuia pentru data de 13 martie. Manda precizase atunci că a stabilit cu Florian Coldea să amâne audierea având în vedere că acesta este 'puţin răcit', iar marţi va fi mai mult timp la dispoziţie, deoarece audierea va putea începe de la ora 11.00 şi nu de la ora 14.00 cum era programată inițial.

Florian Coldea a spus că doreşte să răspundă tuturor întrebărilor din respect pentru Parlament. 'Am venit din respect pentru Parlamentul României, o instituţie fundamentală a statului român, să răspundem tuturor întrebărilor adresate de comisie, aşa cum am făcut de fiecare dată. La sfârşit, o să ţinem o declaraţie de presă', a afirmat Florian Coldea, înaintea şedinţei.

Cele mai importante declarații vor fi prezentate, în format LIVE TEXT, pe DC News.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel