EXCLUSIV  Destinaţia de vacanţă căreia nu i se face reclamă, dar care o să te cucerească. Ce e musai de văzut şi de făcut în Marrakech, Maroc

Acaparat de scandalul eliminării caselor cu personal uman în supermarketuri, în dauna celor unde clienţii îşi scanează singuri produsele, am uitat să scriu despre Maroc. Mai exact, despre Marrakech, un oraş superb, dar căruia nu i se face aproape deloc reclamă în România. 

Poate că unul dintre motivele pentru care nu se vorbeşte despre Maroc ca destinaţie de vacanţă este lipsa zborurilor directe. Ca să ajung acolo, a trebuit să zbor din Bucureşti spre Roma (Fiumicino) şi apoi spre Marrakech. Zborurile au fost ieftine, ceea ce poate fi considerat un avantaj. Problema intervine la durata "escalei". Şi am pus ghilimele pentru că nu a fost o escală propriu-zisă, ci două zboruri separate. Zborul spre Roma din Bucureşti a fost seara, aterizare pe aeroportul Fiumicino la ora 22:00, iar cel spre Marrakech din Fiumicino a fost cu decolare la ora 6:00 dimineaţa. Asta înseamnă 8 ore, o noapte întreagă, într-un aeroport. Obositor, e drept! 

Intrarea în Maroc se face exclusiv cu paşaport şi cu completarea unui formular de sănătate, pe care îl laşi ulterior unei persoane anume în aeroportul din Marrakech. Te trage de mânecă, nu trebuie să te chinui să o cauţi. De asemenea, dacă formularul nu e completat online, nu e nicio problemă, poate fi completat şi la faţa locului. 

De asemenea, agenţii vamali te supun unui mic interogatoriu înainte de a-ţi acorda viza de intrare în ţară: de ce ai venit în Maroc, unde vei fi cazat, unde lucrezi în ţara de origine, ce meserie ai, dacă ai mai vizitat Maroc, etc. Durează cel mult 2-3 minute. Interviurile astea se ţin în engleză sau franceză, pentru că marocanii vorbesc şi franceză, nu doar arabă. 

Odată ieşit din aeroport, vacanţă! Aeroportul din Marrakech este în oraş, astfel că la doar 5 minute de mers pe jos se află o staţie de autobuz care te duce spre Medina, centrul istoric al Marrakech-ului. Unde te izbeşte, de fapt, realitatea Marocului. Dacă restul Marrakech-ului arată ca orice alt oraş normal, Medina e un oraş într-un oraş. Maşinile nu au loc aici, însă e plin de biciclete, trotinete şi scutere. Claxoane la tot pasul, miros de carburant ars, mii de mici magazine şi forfotă. Ziua! Noaptea, e total opus. Bicicletele şi scuterele tac, magazinele se închid, iar peste Medina se aşterne o linişte aproape stranie. Îţi poţi auzi gândurile mergând pe străduţele înguste, atât e de calm totul. 

Ce e musai să faci în Maroc pentru o experienţă perfectă 

1. Să te cazezi într-un riad 

Un riad este un tip de grădină sau curte interioară tradițională marocană și andaluză asociată cu arhitectura casei și palatului. Originea sa este în general atribuită grădinilor persane care s-au răspândit în perioada islamică. Astfel de locuinţe tradiţionale dau o aură aparte vacanţei tale, pentru că diferă de hoteluri. Sunt aproape un fel de pensiuni. Iar marocanii sunt foarte fericiţi să te primească în casa lor. Pentru că da, în cele mai multe cazuri, şi proprietarii locuiesc tot acolo. 

2. Să mănânci tajine

Un tajine sau tajine este un fel de mâncare nord-african, numit după oala de lut în care este gătit. Se mai numește și maraq sau marqa. Se face din carne de pui, vită sau oaie, dar şi din peşte sau legume. Iar la acestea se adaugă migdale, prune, şi multe condimente. Nu are cum să nu îţi placă. Încearcă-le pe toate! 

3. Să bei suc natural şi ceai de mentă. 

În Maroc nu se consumă alcool. Acesta e greu de găsit, de regulă în supermarketuri, dar e şi foarte scump. În schimb, peste tot vei găsi ceai de mentă, cu frunze de mentă, şi sucuri naturale din toate fructele. Sucuri naturale înseamnă că fructele sunt stoarse în faţa ta, sucul e turnat în pahar, şi tu te bucuri de el. 

Ce e musai de văzut în Marrakech 

1. Piaţa Jemaa el-Fnaa

Aceasta este, aşa cum îi spune şi numele, o piaţă. O să găseşti aici de toate, înşirate fie pe tarabe, fie pe jos direct. Multe produse sunt, evident, mult prea scumpe comparativ cu valoarea lor. Sunt şi comercianţi care vor face tot posibilul să te convingă să cumperi de la ei, te vor striga, se vor uita îndelung după tine. Depinde doar de tine dacă cedezi insistenţelor lor. Sfatul meu e să nu o faci, pentru că o să plăteşti prea mult pentru produse ieftine. Singurul care îşi merită preţul e sucul de fructe. 

Dar în Jemaa el-Fnaa vei da şi de îmblânzitori de cobre. Şi o să îţi intre în minte atât de tare zgomotul produs de trompetele lor, astfel încât a doua oară când vei ajunge în piaţă vei şti exact unde sunt toate cobrele. 

2. Souk-ul din Medina 

Acesta este labirintul comercianţilor. Străduţe înguste, cu magazine de o parte şi de alta, cu produse variate, de la poşete şi portofele din piele, tricouri şi rochii, la farfurii, pahare din ceramică, produse din lemn lucrate pe loc, magneţi şi condimente. Poţi trece pe acolo în fiecare zi şi în fiecare zi o să ţi se pară că ai văzut ceva nou. Dar şi că le-ai văzut deja pe toate de cel puţin 4-5 ori. 

Şi acolo vei da de comercianţi care vor încerca să te îmbie spre magazinele lor şi care vor dori să negocieze cu tine. Afişarea preţurilor nu se prea practică în Medina, din ce am văzut. Mai găseşti, însă, şi magazine cu preţuri fixe. Acolo îţi poţi face o idee despre preţuri, pentru a şti cât să negociezi cu ceilalţi. Sau poţi chiar să cumperi, fără a fi stresat de negociere. 

3. Grădinile secrete 

În Medina din Marrakech, un haos complet, există o oază de linişte. Se numeşte "Jardin Secret", şi e chiar în spatele magazinelor gălăgioase. E cu plată, 8 euro de persoană, dar e linişte complet acolo. Parcă ai fi în altă lume. Merită! 

4. Palatul El Badi 

Palatul El Badi (uneori scris palatul El Badiî sau El Badia, care înseamnă „palatul incomparabilului“) este un complex arhitectural construit la sfârșitul secolului al XVI-lea și situat în Marrakech, Maroc. Palatul vechi a fost construit de sultanul Ahmed al-Mansur pentru a sărbători victoria asupra armatei portugheze din 1578 în bătălia celor Trei Regi. Astăzi, nu a rămas decât o imensă esplanadă cu grădini de portocali și înconjurat de ziduri înalte. De fapt, în 1696, sultanul Moulai Ismaïl a luat tot ceea ce era mai bogat din acest palat pentru a construi orașul imperial Meknès. Din 2011, palatul El Badi este utilizat ca scenă pentru festivalul Râsului din Marrakech organizat de Jamel Debbouze, scrie Wikipedia.

5. Palatul Bahia 

Palatul Bahia, adică "strălucirea" în limba arabă, este probabil unul dintre cele mai bine conservate situri istorice și cu siguranță cel mai interesant din Marrakech. Construit între 1866 și 1867 de către Si Moussa, acest palat întins este situat pe două hectare, în mijlocul Medina și are 150 de camere, inclusiv o secțiune harem situată chiar lângă Curtea de Onoare plină de soare. După ce a găzduit rezidentul general în epoca Protectoratului francez, astăzi Palatul Bahia este un muzeu istoric imperial deschis publicului și care a găzduit anterior evenimente precum Bienala din Marrakech, scrie yourtripagent.com.

Tot în Marrakech se află şi Muzeul Yves Saint-Laurent, care în perioada aceasta este închis, şi Jardins Majorelle, grădinile amenajate de faimosul designer. Pentru ceea ce oferă, însă, costul intrării, 15 euro de persoană, este destul de piperat. Dacă vreţi, însă, să vedeţi ce e acolo, e pe lista obiectivelor importante din oraş. 

Şi, desigur, trebuie adăugat pe listă şi parcul Menara, care se află lângă aeroport. Şi de unde vei putea să vezi avioane decolând, în timp ce stai şi te odihneşti pe o bancă printre măslini. 

În ceea ce priveşte costurile, în Maroc nu vei arunca cu bani pe fereastră. Cazarea pentru o săptămână într-un riad decent te va costa între 250 şi poate 350 euro. În ceea ce priveşte mâncarea, cheltuielile pentru două persoane la o masă variază între 15 şi 22 euro. Astfel, nimic extraordinar de scump faţă de alte ţări din Europa. În schimb, experienţa merită toţi banii. 

VEZI MAI MULTE ÎN GALERIA FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel