Urmărește emisiunea live


Deschiderea Oficiului NATO din Chișinău amânată

Igor Dodon
Igor Dodon

Deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău a fost amânată din nou și nu se știe când va fi inaugurat. Acesta urma să fie deschis în luna martie, după care data a fost amânată pentru lunile iunie-iulie, dar surse din cadrul Ministerului de Externe al Republicii Moldova au declarat marți seara pentru Radio Chișinău că inaugurarea oficiului va fi amânată cu câteva luni.

Motivul oficial invocat de autoritățile moldovene este faptul că imobilul care ar urma să găzduiască oficiul NATO se află încă în reparații.

Pe de alta parte, experții nu exclud că amânarea se face intenționat pentru a nu inflama și mai mult spiritele, mai ales că președintele Igor Dodon și socialiștii proruși se opun deschiderii oficiului NATO în Republica Moldova.

Despre deschiderea unui oficiu de legătură al NATO la Chișinău se discută din 2015, dar abia la sfârșitul anului 2016 a fost semnat un acord în acest sens.

Potrivit guvernului, deschiderea Oficiului va facilita, susține și extinde participarea Republicii Moldova la toate activitățile de cooperare cu NATO în diferite programe. Deși biroul va avea un statut strict civil, subiectul a provocat dezbateri aprinse în decembrie anul trecut în parlament.

Analistul politic Nicolae Negru consideră că aceste amânări au mai degrabă un subtext politic. În opinia sa, noua amânare ar fi o concesie făcută de guvern lui Igor Dodon, în contextul discuțiilor despre modificarea sistemului electoral.

"Eu cred că la mijloc este un motiv politic. Cred că motivul adevărat este dependența Partidului Democrat (de guvernare) de Partidul Socialist în legătură cu schimbarea sistemului electoral și cred că Dodon profită de faptul acesta și exercită anumite presiuni", a declarat Nicolae Negru pentru Radio Chișinău.

Acordul privind deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chișinău a fost semnat de premierul Pavel Filip și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 29 noiembrie 2016 la Bruxelles. Zece zile mai târziu, parlamentul a ratificat acordul care a fost promulgat de fostul președinte Nicolae Timofti, însă Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că se va opune pe toate căile deschiderii Oficiului NATO la Chișinău.

De altfel, Dodon a retras marți prin decret proiectul Strategiei securității naționale și a Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia, elaborate în perioada mandatului lui Nicolae Timofti. El a dispus crearea unei comisii care sa elaboreze o nouă Strategie a securității naționale a Republicii Moldova, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel