"De ce Franța?" Explicația lui Adrian Năstase

Franța este o țintă clară a Statului Islamic, care a amenințat că este doar începutul în capitala "prostituției și viciilor". "De ce Franța?" este una dintre întrebările-cheie. 

Fostul premier Adrian Năstase a scris, pe blogul său, la întrebarea "De ce Franța?" că "deși, probabil, sunt vizate mai multe țări, Franța a fost aleasă ca destinație pentru acțiunea teroristă pentru cel puțin următoarele motive:

În timpul primului război mondial, în 1916, Franța și Anglia, cu acceptarea Rusiei țariste, au încheiat un acord secret (Acordul Sykes-Picot), prin care își împărțeau zonele de influență din Orientul Mijlociu, care fuseseră sub dominație otomană. În Siria, puterea colonială a fost Franța. În conditiile în care SUA nu au avut o strategie de succes în zonă, mizând pe opoziția anti-Bashar al-Assad (unii dintre acesti luptători migrând spre ISIS), Franța a dorit să-și reafirme prezența în zonă, prin bombardamente realizate de fortele sale desfășurate în Irak. Mai ales, în condițiile atacurilor aeriene rusești care vizează revenirea Rusiei în zonă, prin susținerea regimului Assad. Bombardamentele aviatiei franceze au avut loc și recent, la granița dintre Irak și Siria, asupra unor depozite strategice de combustibil pentru ISIS. Evident, și din acest motiv a fost aleasă Franța ca tintă.

Franța are deja o mare vulnerabilitate, prin existenta celor 3-4 milioane de maghrebieni, veniți din coloniile franceze din nordul Africii, aflați la a treia generație. Mulți dintre ei trăiesc în comunități enclavizate, cu mulți tineri în șomaj, fiind vulnerabili la ideologia jihadistă. În acest mediu, în mod evident, ISIS poate face racolări locale.

Criza refugiaților a permis, datorită sutelor de mii de persoane în mișcare, disimularea operațiunilor de organizare, prin probabila complicitate a "îndrumătorilor" veniți, sub acoperire, din Siria, cu executanții locali". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel