Daune de 24. 000 de euro, pentru fiecare an de închisoare efectuat în temniţele comuniste de către deţinuţii politici. PROIECT

inchisoare1
inchisoare1

Conform unui proiect de lege adoptat în plenul Senatului miercuri, foştii deţinuţi politici urmează să primească despăgubiri în valoare de 24. 000 de euro pentru fiecare an petrecut în închisorile comuniste.

Potrivit expunerii de motive, legea vine să corecteze o decizie a CCR prin care indemnizaţia pe care o primesc foştii deţinuţi politici se poate încadra ca "despăgubire morală". În forma iniţială, legea propunea acordarea unor despăgubiri de 300 de euro pentru fiecare zi de detenţie şi 200 de euro pe zi pentru fiecare zi de măsură administrativă, însă, în urma amendamentelor adoptate de Comisia juridică a Senatului, despăgubirile vor fi acordate pentru anul de detenţie, în valoare de 24.000 de euro. Pentru deciziile judecătoreşti care ar acorda sume de peste 100.000 de euro, plata va fi efectuată în două tranşe egale, în interiorul a doi ani de la sentinţă.

Potrivit textului, aceste compensaţii băneşti urmează să fie acordate oricărei persoane care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care au făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi după decesul acestei persoane moştenitorilor sau soţului, printr-o solicitare către instanţa competentă.

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Toni Greblă, a atras atenţia că textul de lege mai trebuie modificat, deoarece nu poate cuprinde măsuri care sunt de competenţa instanţelor, însă a apreciat că astfel de despăgubiri trebuie acordate.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel