EXCLUSIV  Cum se vede Clujul de la o înălțime care îți taie răsuflarea. Ai fost aici? / foto

Cum se vede Clujul de la o înălțime care îți taie răsuflarea. Ai fost aici? / FOTO DC NEWS
Cum se vede Clujul de la o înălțime care îți taie răsuflarea. Ai fost aici? / FOTO DC NEWS

Din turnul unuia dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania se vede o impresionantă panoramă a orașului Cluj-Napoca.

Biserica Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, situată la kilometrul zero al orașului, a fost restaurată interior și exterior. Renovările au costat aproape 7 milioane de euro: 4 milioane de euro au fost primite de la Uniunea Europeană, două milioane de euro de la statul maghiar, și alți bani din bugetul României, al Primăriei Cluj-Napoca și din donații private.

Turnului edificiului gotic a putut fi vizitat între 14 și 21 august, cu ocazia Zileielor maghiare. Va fi redeschis, în curând, după finalizarea completă a lucrărilor...

Pe tot parcursul festivalului Zilelor maghiare din luna august, pe baza unei înregistrări prealabile la Info Point în Piaţa Unirii sau online, clujenii și turiștii au putut urca în turnul bisericii. Acesta se va redeschide, în curând, pentru ca și alte persoane să se bucure de impresionanta panorama a Clujului care se vede de aici, de la o mare înălțime. Turnul actual, în stil neogotic, a fost construit între anii 1837-1859.

GALERIE FOTO Septembrie 2022

Vedere către Catedrala Ortodoxă, „Strada în oglindă” Iuliu Maniu, Muzeul de Artă: 

 

Vedere către Cetățuie, piața Muzeului și parcarea din Piața Unirii: 

Vedere către latura vestică a orașului, strada Memorandumului. În depărtare se poate observa Cluj Arena și Parcul Central: 

Scurt istoric al edificiului

Numeroase indicii sugerează faptul că pe amplasamentul actual a funcţionat anterior un edificiu de cult în stil romanic. Construcţia bisericii romano-catolice Sfântul Mihail a început pe la mijlocul secolului al XIV-lea. Potrivit lucrării Enciclopedia geografică a României", autor Dan Ghinea (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2002), biserica a fost construită între 1349 - cca 1450.

Ridicată ca biserică a comunităţii romano-catolice, de care a aparţinut până în anul 1545, aceasta va trece pe rând în uzul celei evanghelice, până în anul 1558, al celei reformate, până în anul 1566, al celei unitariene (exceptând perioada anilor 1603-1605, când aici vor oficia slujbe preoţii iezuiţi), până în anul 1716, moment când va fi redată romano-catolicilor.



Diferite structuri construite ale bisericii au fost avariate de-a lungul timpului de incendii sau cutremure. Locașul de cult a fost martor la diverse momente istorice:

Aici a fost botezat Matia Corvin. Regina Izabella a predat în lăcaș însemnele regale trimișilor împăratului Ferdinand I. Au fost investiți principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory. De asemenea,  aici s-a întrunit de 50 de ori Dieta Transilvaniei din care făceau parte cele 3 naţiuni privilegiate: maghiarii, sașii și secuii, conform  "Unio Trium Nationum" încheiat în septembrie 1437.

Turnul actual, în stil neogotic, construit între anii 1837-1859

Turnul actual a fost construit între anii 1837-1859, cu o înălțime maximă de 80 metri. Biserica păstrează, în interior, picturi murale de factură gotică din secolul al XV-lea, un portal (din 1528) sculptat în stilul Renaşterii germane şi un amvon cu sculpturi baroce executat între 1740-1750 de către Johannes Nachtigall şi Anton Schuchbauer.

Pe la mijlocul secolului al XVIII-lea pe turn a fost montat un ceas, care în 1863 a fost înlocuit cu unul nou, ceasul vechi fiind amplasat în prezent pe turnul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca (clădirea Reduta, aflată pe strada Memorandumului).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel