EXCLUSIV  Cum evoluează grupurile de interlopi din România? Cms Cristi Gheorghe: De la infracțiuni mici pleacă totul. Liderii își dezvoltă un cult al personalității/ video

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Comisarul-șef Cristi Gheorghe a vorbit despre modul de evoluție al clanurilor de interlopi din România şi despre obiceiurile acestor grupuri.

 

„Un grup are un lider, doi sau trei, ancorați în această poziție prin relații de familie sau prietenie. Sunt mulți care au stat la pușcărie și zic „hai să facem și noi o șmecherie”. Toate grupurile importante au fost mici la un moment dat și făceau criminalitate din asta mică, la un colț de stradă sau de cartier. Specializarea acestor lideri este să nu mai atingă produsul infracțiunii, să zicem marfa, sau să nu se mai implice în mod activ în managementul activității infracționale a grupului. Atunci ce se întâmplă? Vin eșalonul doi, eșalonul trei; sub eșalonul doi sunt 2-3 persoane de încredere. Aceștia sunt oamenii care controlează tot, care dau raportul la rândul lor. În funcție de cât de mare este grupul poate exista și un eșalon trei, care să preia dispozițiile eșalonului doi și latura de execuție. Ei sunt oamenii cei mai expuși, fidelizați într-un fel sau altul, în favoarea grupului. Ei știu că au apartenență, știu că trebuie să respecte un cod, niște reguli, care să nu dea posibilitatea să se ajungă la lider, la șeful suprem.

Aceștia, de cele mai multe ori, dezvoltă un cult al personalității față de lider. Fiecare lider își arată potențialul, arată ce poate să facă, de cele mai multe ori cu trecutul pe care l-a avut. Mulți lideri vor să domine și mai mult și vor să afișeze și mai multă autoritate, alegând să participe chiar și la infracțiunea în sine”, a declarat Cristi Gheorghe, în emisiunea "Culisele Justiției", prezentată de Laura Duță, la DCNews TV.

Diferența dintre clanurile din Italia și cele din România

Comisarul-șef a realizat și o comparație între grupurile de interlopi din România și din Italia:

„Dacă stăm să ne gândim, la nivel național, din ceea ce s-a investigat până la momentul de față, majoritatea grupărilor infracționale, cele cunoscute, sunt structurate pe schelete de familie, adică ele provin din familii cu doi frați, trei frați, un lider care are mai mulți veri. Majoritatea provin din familie. Adică noi nu putem să spunem că avem o tradiție, cum este în Italia - acolo unde există un lider care poate capacita și determina anumiți oameni să-l urmeze sau să pună în aplicare anumite manopere infracționale. La noi, această determinare se bazează pe faptul că există o familie, că există o apartenență la ceva. Adică e nașul, e finul, e cumătrul, e cumnat, e frate. Pe chestiile astea se coagulează anumite nuclee”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel