Criză Venezuela. Trump este nemulţumit de progresele modeste ale strategiei de răsturnare a lui Maduro (The Washington Post)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, este nemulţumit de progresele modeste înregistrate de strategia de răsturnare de la putere a preşedintelui venezuelean, Nicolas Maduro, prin recunoaşterea unei figuri tinere a opoziţiei ca preşedinte interimar, a scris miercuri cotidianul The Washington Post, preluat de agenţia EFE. 

Publicaţia, care citează ca surse, sub protecţia anonimatului, oficiali din guvern şi consilieri de la Casa Albă, arată că nemulţumirea lui Trump este legată de strategia agresivă coordonată de consilierul său pentru securitate naţională, John Bolton. Potrivit surselor menţionate, el se simte indus în eroare cu privire la cât de uşor va decurge înlocuirea lui Maduro cu preşedintele Adunării Naţionale venezuelene, Juan Guaido, recunoscut de la începutul anului ca preşedinte interimar.

De asemenea, el nu este satisfăcut nici de o politică intervenţionistă contrară poziţiei sale de a menţine Statele Unite departe de problemele altora. Conform surselor ziarului american, Trump s-a plâns în ultima săptămână că Bolton şi alţi consilieri l-au subestimat pe Maduro, pe care-l consideră 'o nucă greu de spart', şi nu ar fi trebuit să-l facă să creadă că Guaido va reuşi să-l răstoarne de la putere cu proteste de stradă şi în faţa cazărmilor săptămâna trecută. Un înalt oficial al guvernului, pe care ziarul nu îl identifică, a declarat că Trump a spus în ultimele zile că Bolton vrea să-l implice 'într-un război', un comentariu care a mai fost făcut, în trecut, în glumă, dar care acum pare să ascundă îngrijorări mai serioase.

Pe 30 aprilie, Guaido a încercat o revoltă contra lui Maduro, care a eşuat, şi în care administraţia Trump a pus presiune pe militarii venezueleni şi figuri cheie ale chavismului să-l sprijine. În cele din urmă, Washington a arătat că Maduro a fost atunci pe punctul de a renunţa la putere şi a lua un avion spre Cuba, dar Rusia l-ar fi convins să nu acţioneze astfel. Potrivit oficialilor citaţi de The Washington Post, planul lui Bolton de a încuraja dezertări în cercul cel mai apropiat al lui Maduro a funcţionat, arătând că liderul de la Caracas doarme într-un bunker, paranoic că oamenii săi de încredere l-ar putea trăda.

Într-o lungă convorbire telefonică avută cu omologul rus, Vladimir Putin, acesta i-a spus lui Trump că politica Statelor Unite faţă de Venezuela a consolidat puterea lui Maduro, conform publicaţiei citate. Acum, oficialii guvernului american sunt convinşi că soluţia pentru criza venezueleană rezidă într-o 'lungă cursă' diplomatică şi chiar Trump nu a crezut vreodată că ar exista o rezolvare rapidă pentru această problemă.

Cu toate acestea, spun doi înalţi oficiali din administraţie, Bolton este sigur de postul său de consilier pentru securitate naţională, Trump cerându-i să se concentreze în continuare pe problema venezueleană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel