Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cristian Erbașu, soluție pentru ca 2022 să nu fie un an pierdut în construcții / video

Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a transmis un semnal de alarmă, venind cu soluții pentru ca anul 2022 să nu fie unul compromis în domeniul construcțiilor.

„Din păcate, cea mai bună actualizare prevăzută în HG1, cea în raport cu manopera, cu materialele, echipamentele, a devenit și aceasta destul de irelevantă în raport cu piața din cauza inflației galopante. Inflația, în raport cu restul produselor din piață, este de trei, patru ori mai mare. Deci, prețurile materialelor de construcții în medie s-au mărit cu 30, 40 la sută.

Aceste lucruri nu se regăsesc nici măcar în indicatorii INS-ului caracteristici construcțiilor. Pentru acest lucru, e necesar ca acest indicator ICC, care e făcut în colaborare cu Eurostatul - deci toate țările din Europa au stabilit anumite metodologii, iar metodologia pentru acest indicator e aceea de a avea un algoritm în raport cu toate materialele de construcții care se produc în țara respectivă. Menționez că noi în construcții importăm peste 70 la sută din materialele de construcții, sunt materiale fundamentale, foarte importante, care nu se produc absolut deloc în România. Drept urmare, escaladarea prețurilor pentru aceste materiale nu se regăsește în acest indicator ICC. De comun acord cu Guvernul, cu INS-ul, s-a concluzionat că e necesară alcătuirea unui nou indicator, ICCI (adică intern și import), în care să se introducă și materialele importate. Abia atunci, dacă se va aplica acest indicator în toate formulele de ajustare, ne vom apropia. Deocamdată, contractele mici, medii, care nu sunt pe fonduri europene, au fost rezolvate prin ordonanță. (...) Se așteaptă noul indicator, care, mai devreme de iulie, august și cu aplicabilitate din septembrie, nu va apărea. Într-adevăr, este o situație delicată, de aceea autoritățile trebuie să se grăbească, pentru că deja avem șase luni de frânare sau chiar de blocare a multor proiecte”, a spus Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții. 

„Dacă așteptăm în continuare, acest an, din punct de vedere al construcțiilor, al investițiilor, va fi un an compromis”, a subliniat Cristian Erbașu.

„Acest termen cu privire la noul indicator de trei, cinci luni să se reducă, pentru că, într-adevăr, dacă ajungem în toamnă, practic ne ducem în iarnă și de abia din primăvară putem spune că avem, într-adevăr, pusă la punct această problemă. Ar însemna un 2022 pierdut și cu investiții, construcții făcute, presupun, sub 50 la sută din necesar”, a explicat Cristian Erbașu.

„Trebuie să avem încredere, nu avem altă variantă!”, a subliniat acesta. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „UPGRADE ROMANIA: ESTE NEVOIE DE UN PACT NAȚIONAL DE TRANSPORTURI”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, StiriDiaspora, DefenseRomania, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews.

 

Upgrade România: Este nevoie de un pact național de transporturi. Dezbatere DC News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel