Cristi Dănileț, recuzat pentru opiniile exprimate pe Facebook

Judecătorul Cristi Dănileț a fost recuzat pentru faptul că și-a exprimat opiniile pe pagina sa de Facebook, acest fapt fiind neconform cu legea, potrivit publicației Qmagazine.

Sunt cunoscute pozițiile publice ale judecătorului Dănileț referitoare la protocoalele secrete dintre SRI și instituțiile din Justiție. Dănileț a afirmat, nu o dată, că protocoalele sunt perfect legale.

Potrivit portal.just.ro, judecătorul Cristi Dănileț a fost recuzat recent tocmai pentru opiniile exprimate pe Facebook și pe bloguri, opinii pe care un magistrat nu are dreptul să și le exprime potrivit legii 303/2004. Prin admiterea cererii de recuzare trebuie înțeles că judecătorii au înțeles până la urmă că Dănileț constituie un pericol pentru justiție, având în vedere parti-pris-urile sale, afectând prin acestea calitatea de echitabilitate a unui proces, scrie Qmagazine.

Ce spune legea?

Judecătorilor şi procurorilor le este interzis:

  • să desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse;
  • să desfăşoare activităţi de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altă natură;
  • să aibă calitatea de asociat sau de membru în organele de conducere, administrare sau control la societăţi civile, societăţi comerciale, inclusiv bănci sau alte instituţii de credit, societăţi de asigurare ori financiare, companii naţionale, societăţi naţionale sau regii autonome;
  • să aibă calitatea de membru al unui grup de interes economic.

Judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic.

Aceştia sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice.

Judecătorii şi procurorii nu îşi pot exprima public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare sau asupra unor cauze cu care a fost sesizat parchetul.

Judecătorii şi procurorii nu pot să dea consultaţii scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanţe sau parchete decât acelea în cadrul cărora îşi exercită funcţia şi nu pot îndeplini orice altă activitate care, potrivit legii, se realizează de avocat.

Judecătorilor şi procurorilor le este permis să pledeze, în condiţiile prevăzute de lege, numai în cauzele lor personale, ale ascendenţilor şi descendenţilor, ale soţilor, precum şi ale persoanelor puse sub tutela sau curatela lor. Chiar şi în asemenea situaţii însă judecătorilor şi procurorilor nu le este îngăduit să se folosească de calitatea pe care o au pentru a influenţa soluţia instanţei de judecată sau a parchetului şi trebuie să evite a se crea aparenţa că ar putea influenţa în orice fel soluţia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel