CPI: Uciderea lui Gaddafi ar putea constitui crimă de război

Potrivit procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale (CPI), Luis Moreno-Ocampo, uciderea fostului lider libian Muammar Gaddafi ar putea reprezenta crimă de război,  instanţa discutând în acest sens cu autorităţile libiene din Consiliul Naţional de Tranziţie.

Gaddafi a fost ucis în luna octombrie, după ce a fost capturat de rebeli în oraşul său natal, Sirte.

Iniţial, oficiali CNT au declarat că fostul lider şi-a pierdut viaţa în schimbul de focuri, dar şi-au luat angajamentul să investigheze, în urma presiunilor Occidentului.

Luptătorii rebeli l-au găsit pe Gaddafi ascunzându-se într-o conductă de beton, după asediul îndelungat şi sângeros al Sirte. Imagini video filmate atunci îl arată rănit, dar în viaţă, înconjurat de combatanţi.. Aparent, el a fost agresat de mulţime şi bătut, înainte de a dispărea şi a fi auzite focuri de armă.

Fiul său Mutassim, capturat în viaţă împreună cu el, a murit de asemenea în custodia luptătorilor rebeli.

"Cred că modul în care a fost ucis Gaddafi generează suspiciuni de (...) crime de război", le-a spus Moreno-Ocampo jurnaliştilor. "Cred că aceasta este o chestiune foarte importantă. Ridicăm această problemă pe lângă autorităţile naţionale, iar ele pregătesc un plan pentru a avea o strategie amplă pentru a ancheta toate aceste crime", a adăugat el.

CPI a pus sub acuzare pentru crime de război şi pe un alt fiu al lui Gaddafi, Saif al-Islam. El se află în custodia autorităţilor libiene, iar Moreno-Ocampo a acceptat să fie judecat în Libia, nu la Haga.

Citește și:

Fiica lui Gaddafi cere ca ONU să ancheteze moartea tatălui ei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel