Comisia Europeană denunță formarea unui cartel bancar: Opt bănci, suspectate

Comisia Europeană a dezvăluit că mai multe bănci sunt suspectate că au format un cartel pe piaţa tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro.

Autoritatea antitrust a Uniunii Europene a acuzat opt bănci că în perioada 2007 - 2012 au format un cartel în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro, transmit DPA şi Reuters. Numele celor opt bănci nu au fost date publicităţii. Unii traderi ai băncilor au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere economic şi au coordonat strategii de tranzacţionare a bondurilor denominate în euro, în special prin camere virtuale online, a precizat Comisia Europeană. Companiile care încalcă reglementările UE pot primi o amendă de până la 10% din cifra lor globală de afaceri.

Comisia Europeană apreciază că cele opt bănci au format, în perioada 2007 - 2012, un cartel menit să distorsioneze concurenţa când achiziţionau şi tranzacţionau bonduri guvernamentale europene. Traderii angajaţi de bănci au schimbat informaţii sensibile din punct de vedere economic şi au coordonat strategii de tranzacţionare a bondurilor. Aceste contacte ar fi avut loc în special, dar nu exclusiv, prin camere virtuale online', se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Citește și: Ce trebuie să facă cei care nu își pot plăti ratele. Ordonanța care îi ajută

Avertisment încă din decembrie

Comisia Europeană a arătat că aceste acuzaţii nu implică faptul că în zona euro practica generală este comportamentul anticoncurenţial, iar perioada 2007 - 2012 a fost una de intensă activitate în domeniul tranzacţionării bondurilor guvernamentale din zona euro, unele guverne având dificultăţi cu serviciul datoriei.

În decembrie, CE a avertizat patru bănci că este posibil să fi încălcat reglementările UE privind concurenţa, în condiţiile în care Executivul comunitar investighează posibila formare a unui cartel pe piaţa tranzacţionării bondurilor. Executivul comunitar nu a nominalizat băncile implicate, dar Deutsche Bank, Credit Agricole şi Credit Suisse au dat publicităţii comunicate în care susţin că vor coopera la această anchetă.

Citește și: Programul Erasmus+. Cum îi va afecta Brexit-ul pe studenţi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel