Cod Portocaliu de inundație pe Tisa, Iza, Vișeu și Tur

inundatie, masina
inundatie, masina

Hidrologii au instituit, joi, codul portocaliu pe întreg sectorul românesc al Tisei, precum şi pe anumite tronsoane ale râurilor Iza, Vişeu şi Tur, iar cel vizând o secţiune a râului Crasna, instituit miercuri, a fost prelungit cu încă o zi.

Avertizarea hidrologilor intră în vigoare încă de joi după-amiază şi va fi valabilă până vineri după-amiază.

Codul galben instituit anterior pe mai multe sectoare ale râurilor Vişeu, Iza, Tur, Lăpuş, Crasna, Barcău şi Crişul Negru rămâne în vigoare încă o zi.

"Pe râul Tisa s-a instituit cod portocaliu din cauza propagării viiturii formate pe sectorul ucrainean al Tisei şi aportului afluenţilor româneşti Vişeu şi Iza", se arată într-un comunicat de joi al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Române", Ana Maria Tănase, a declarat, joi, că în urma informaţiilor venite din Ucraina, coroborate cu datele obţinute până în prezent referitor la precipitaţii şi niveluri înregistrate pe râurile Tisa şi Iza, cotele Tisei se vor situa, joi noapte, în jurul cotei de inundaţie, cu circa 70-80 de centimetri faţă de nivelul actual.

"În zona localităţii Remeţi-Sighetu Marmaţiei se pMot produce eventuale pagube cu caracter local. DN 19 a fost deja inundat, datorită situării acestuia foarte aproape de râu", a precizat Ana Maria Tănase, citată de Mediafax

Echipele ANAR intervin cu două basculante şi un buldoexcavator, fiind executate, împreună cu autorităţile locale şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, lucrări de supraînălţare şi consolidare pe circa 70 metri lineri, în aceeaşi zonă.

Ea a precizat că pe râul Iza, la Strâmtura, cotele sunt cu 10 centimetri peste cota de atenţie, la Vadu Izei sunt cu 76 de centimetri, iar pe râul Tisa, nivelul apei la Valea Vişeului este de 190 de centimetri şi mai are 10 centimetri până la cota de inundaţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel