Regina Elisabeta a II-a NU are pașaport. Cine mai poate călători fără a avea unul

Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Există o mână de oameni în lume care pot călători și trece prin vămi fără a avea în posesie un pașaport.

Deși majoritatea membrilor familiilor regale necesită încă un pașaport pentru călătorii, monarhii domnitori pot fi scutiți de acest detaliu. Știm cu siguranță că Regina Elisabeta a II-a nu are pașaport, pentru că, așa cum se arată pe site-ul oficial al familiei regale din Marea Britanie ”un pașaport britanic este eliberat în numele Majestății Sale, astfel nu este necesar ca Regina să dețină unul", scrie CNN. Practic, Regina ar elibera un pașaport pentru ea însăși.

Papa are un pașaport special

Ca suveran al Vaticanului, Papa are un pașaport special al Sfântului Scaun. Nu este și cazul actualului papă, în 2014, la scurt timp după ce a fost ales, acesta a făcut pasul neobișnuit de a-și reînnoi cartea de identitate și pașaportul, continuând să se identifice ca un argentinian obișnuit, pentru a nu primi privilegii speciale.

ONU emite pașapoarte speciale numite ”laissez-passer”

Pașaportul Națiunilor Unite Laissez-Passer (UNLP)

Membrii Națiunilor Unite (ONU), Organizația Internațională a Muncii, Organizația Mondială a Sănătății și diverse alte organizații pot oferi membrilor lor acest document, care a fost lansat pentru prima dată în 1946 și are un format electronic din 2012. Există două tipuri de UNLP: laissez-passer albastru și cel roșu (pentru membrii cu rang superior).

ONU afirmă că deținătorilor UNLP roșu li se pot „acorda privilegii, imunități și facilități diplomatice atunci când călătoresc pentru afacerile Națiunilor Unite”.

În unele țări, este inclusă o scutire de viză. Spre deosebire de multe dintre celelalte pașapoarte de pe această listă, UNLP nu înlocuiește oficial un pașaport național, ci îl completează. „Ambele documente ar trebui să fie întotdeauna purtate împreună atunci când un membru se află într-o călătorie oficială”, instruiește ONU.

Expresia „laissez-passer” se traduce „lăsați să treacă”. Este posibil ca termenul să fi fost folosit la scurt timp după Legea privind conduita în siguranță din 1414, în care Henric al V-lea a calificat drept înaltă trădare permisiunea unui omolog al său pentru o persoană să călătorească liber pe teritoriul lor. Documentele numite ”laissez-passer” au fost folosite și în timpul Primului Război Mondial pentru a asigura trecerea în siguranță a refugiaților din zonele devastate de război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel