Chiuariu: Românii vor să-și aleagă în continuare președintele

Șeful Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, consideră că propunerea senatorului liberal Călin Popescu Tăriceanu privind alegerea președintelui nu este "o idee populară pentru români", deoarece ei vor în continuare să-l aleagă pe șeful statului.

Tudor Chiuariu a declarat, miercuri , la RFI, că "ce vrea domnul Tăriceanu şi anume ca preşedintele să fie ales de către Parlament nu e o idee populară pentru români şi noi totuşi, trebuie să ţinem seama de ce vor românii şi românii vor să-şi aleagă în continuare preşedintele, chiar dacă acesta este un preşedinte arbitru, aşa cum se întâmplă într-o republică parlamentară".

Referitor la ceea ce a afirmat în urmă cu o zi senatorul liberal Călin Popescu Tăriceanu, că în baza compromisurilor politice şi a unei viziuni pe termen scurt, PNL a ales să meargă pe calea unei "mici revizuiri" a Constituţiei, Tudor Chiuariu a comentat: "Deocamdată nu ştim dacă revizuirea va fi mică sau mare. Eu mai degrabă înclin să cred că va fi o revizuire în puncte esenţiale şi acesta este lucrul cel mai important. Prin sistemul pe care îl propune USL, de împărţire a puterilor în stat şi de consacrare a preşedintelui ca şeful statului şi de scoatere a lui din atribuţiile executive, în fapt, România îşi întăreşte caracterul parlamentar al republicii", a apreciat vicepreședintele executiv al PNL.

Ce recomandă Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu consideră că modificările negociate în USL privind Constituția nu elimină riscul unor conflicte în raporturile interinstituționale la nivelul celor doi poli executivi, preşedinte şi Guvern: "Problema însă rămâne. Că ne place sau nu ne place, actuala Constituţie are sădită în ea germenii conflictului interinstituţional. Prin urmare, dacă la Cotroceni va exista un preşedinte cu un bun nivel de cultură politică, cu o bună înţelegere a realităţilor politice, cu calităţi de mediator, atunci sigur că actuala Constituţie poate să fie satisfăcătoare. Riscul există să avem şi în viitor personalităţi de genul celei actuale, cu o latură conflictuală extrem de dezvoltată şi care nu va face decât să reaprindă aceşti germeni de care vorbeam", a afirmat, marți, fostul premier, dezamăgit că PNL nu și-a păstrat conduita din anii trecuți, când invoca necesitatea unui sistem parlamentar.

"Din păcate, întotdeauna compromisurile politice şi viziunea pe termen scurt primează şi de aceea azi privesc cu dezamăgire că în loc ca PNL să-şi fi păstrat poziţia şi conduita care l-a caracterizat în ultimii ani, când a vorbit deschis de necesitatea unei regim parlamentar pur, deci o republică parlamentară (...), a abandonat acest drum şi a mers pe calea unei mici revizuiri a Constituţiei, care nu am convingerea că va rezolva problemele inerente, care sunt proprii actualei Constituţii", a conchis Călin Popescu Tăriceanu, la Palatul Parlamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel