CERN revoluţionează ştiinţa: Neutrinii au depășit viteza luminii

Un nou experiment de excepție desfășurat la laboratorul CERN din Geneva a reușit să pună în mișcare neutrinii, particulele elementare ale materiei, la o viteză mai mare decât cea a luminii, potrivit oficialilor Centrului Național Francez de Cercetare Științifică (CNRS).

cernCercetătorii au folosit un nou fascicul de protoni pentru a produce neutrini, care au fost trimiși prin scoarța terestră, de la laboratorul CERN din Geneva, în direcţia laboratorului subteran din Gran Sasso din Italia, potrivit BBC News.

„Odată cu noul tip de fascicul produs de acceleratoarele CERN, am putut să măsurăm cu precizie timpul de zbor al neutrinilor, analizându-i unul câte unul”, a declarat unul dintre cercetători.

În urma acestui experiment, 20 de particule de neutrini au putut fi detectate de specialiștii de la laboratorul din Italia.

Potrivit cercetătorilor, noul experiment nu schimbă concluzia la care s-a ajuns la precedentul test, potrivit căreia neutrinii par să ajungă la destinație mai repede decât ar trebui.

Pe 22 septembrie, specialiștii de la CERN au anunțat că neutrinii au parcurs cei 730 de kilometri, depășind ușor (cu 6 kilometri/secundă) viteza luminii în vid (aproape 300.000 kilometri/ secundă), considerată până atunci o "limită de netrecut" în teoria relativităţii formulată de Einstein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel