Cel puțin trei teatre mari din București, în pericolul de a fi închise: Legea a apărut discret. Are un singur articol, iar articolul are un singur punct ce poate deveni devastator

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Marinela Țepuș, teatrolog și filolog, a vorbit despre o lege apărută discret în această vară.

Este vorba despre Legea nr. 243 din 20 iulie 2023 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2023 pentru modificarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor.

„O altă lege apărută, discret, în această vară, este LEGEA nr. 243 din 20 iulie 2023 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2023 pentru modificarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Are un singur articol, iar articolul are un singur punct ce poate deveni oricând devastator pentru câteva teatre bucureștene, anume:

”(7) Este strict interzisă desfășurarea activităților comerciale de orice natură, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau pe terasa/învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate în clasa de risc seismic RsI sau RsII prin raport de expertiză tehnică, realizată conform normativului Cod de proiectare seismică – Partea a III-a – Prevederi pentru evaluarea seismică a clădirilor existente, indicativ P100-3, în vigoare la data expertizării de către experți tehnici atestați pentru cerința fundamentală rezistență mecanică și stabilitate.”

Despre această lege nu vorbește nimeni public, fie pentru că a apărut discret, în plină vacanță, fie pentru că e prost interpretată tocmai de către cei care ar trebui să se teamă de efectele promulgării ei. O voi desluși eu, pentru că am traversat o experiență similară, în noiembrie 2015, după evenimentele de la Colectiv.

Ca urmare a promulgării Legii 282/2015, care interzice desfășurarea de activități ce presupun aglomerări de persoane în săli de spectacol sau de expoziții, care au un grad seismic ridicat (bulină roșie – Rs I), Teatrul ”Nottara” a fost obligat să suspende programarea evenimentelor artistice la sediu. Abia după actualizarea expertizei tehnice, respectând noile norme, a putut să redeschidă sălile de spectacole pentru public (zece luni), însă cu obligativitatea de a face lucrările de consolidare/ reabilitare/ modernizare care se impuneau în trei ani. Lucru care nu s-a întâmplat.

Exact pe același model, folosindu-se de Legea 243/iulie 2023, care spune că: ”Este strict interzisă desfășurarea activităților comerciale de orice natură, precum și amplasarea de mijloace publicitare pe fațada și/sau terasa/ învelitoarea imobilului, suspendarea de stâlpi, pereți, scări interioare și altele asemenea în cazul clădirilor încadrate  în clasa de risc seismic Rs I sau Rs II prin raport de expertiză tehnică (…)”, va putea fi suspendată, în orice moment, prezentarea spectacolelor/ evenimentelor conexe  care presupun vânzarea de bilete, pentru că, ce să vezi, asta înseamnă ”activitate comercială”.

Nu cunosc situația din țară, însă, în București, sunt în pericolul de a fi închise pentru public: Teatrul ”Nottara”, Teatrul Mic (dacă mai au cumva reprezentații la sediu, cu publicul pe scenă), Teatrul ”Bulandra” (Sala ”Liviu Ciulei”)”, a explicat Marinela Țepuș.

VEZI ȘI: Oamenii din domeniul culturii, loviți puternic. Marinela Țepuș, despre cel mai periculos articol din proiectul de lege cu noile măsuri fiscale - https://www.dcnews.ro/oamenii-din-domeniul-culturii-loviti-puternic-marinela-tepus-despre-cel-mai-periculos-articol-din-proiectul-de-lege-cu-noile-masuri-fiscale_931871.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel