Oamenii din domeniul culturii, loviți puternic. Marinela Țepuș, despre cel mai periculos articol din proiectul de lege cu noile măsuri fiscale

Inquam Photos / Raul Stef
Inquam Photos / Raul Stef

Marinela Țepuș, teatrolog și filolog, a făcut bilanțul cultural-politic al verii 2023.

Marinela Țepuș a făcut referire, printre alte subiecte importante, la ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare. 

„Despre ea s-a vorbit cel mai mult, în luna august, chiar și în mediul cultural, pentru că se referă la ”comasarea/ desființarea/ reorganizarea/ fuzionarea sau transferul activității către alte structuri organizatorice (…)”, riscând să devină cea mai puternică formă de distrugere a culturii pe termen mediu și lung, vizând dispariția, în prima tranșă, a unei treimi din instituțiile culturale din București și din țară (teatre, filarmonici, biblioteci, reviste culturale…).

În Proiectul de Lege, la Art. XXX, a apărut și punctul 12, în fond cel mai periculos pentru teatre (și mai ales pentru cele bucureștene, pentru că pot fi comasate/ desființate/ reorganizate, pot fuziona sau transfera activitatea și personalul încadrat către alte structuri organizatorice inclusiv către structurile organizatorice aflate în coordonarea/ autoritatea/subordonarea autorităților publice locale/centrale/ județene prin modificarea corespunzătoare a numărului de posturi, organigramei și a regulamentelor de organizare și funcționare, cu aprobarea Guvernului României sau după caz prin hotărâre a consiliilor locale/județene.

A se citi cu mare atenție ceea ce am subliniat, pentru că, prin aceste câteva cuvinte se pun la dispoziția absolută a oricărui primar general al Capitalei toate teatrele din subordinea PMB și CGMB, pe simplul motiv că toate teatrele pentru adulți au același obiect de activitate: realizarea de spectacole și evenimente conexe, la fel și cele pentru copii.

Să nu ne amăgim, așadar: când se va ivi ”sezonul memorandumurilor”, va fi o înghesuială nemaipomenită pe la Ministerul Culturii/ consiliile județene/ primării, dar selectarea instituțiilor cu drept de a rămâne valide se va face tot politic/ după interese de moment.

Însă, până atunci, în urma altor discuții cu câteva personalități culturale, însuși domnul Nicolae-Ionel Ciucă declară că va ține parte teatrelor și că acestea nu se vor comasa/ desființa… doar că domnul Nicolae-Ionel Ciucă se află  „La marginea imperiului”… PNL și nu știm până când va mai avea un cuvânt de spus.

Domnul Marcel Ciolacu promite și dumnealui, cui îl întreabă, că nu se va întâmpla nimic tragic. Ba chiar a mai introdus, în Ordonanță, „punctul de sprijin”  numit memorandum, existent și în Proiectul de Lege… Și sigur, cât va fi dumnealui prim-ministru nu se va întâmpla mare lucru.

Dar după Alegeri?”, a scris Marinela Țepuș în analiza pe care a făcut-o.

O altă inițiativă, care lovește, de astădată, în sistemul cultural privat, este creșterea cotei TVA de la 5% la 19% pentru vânzarea de bilete la evenimentele culturale, a subliniat Marinela Țepuș

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel