Cel mai puternic supercomputer din lume va costa 173 de milioane de dolari

Japonia intenționează să construiască cel mai puternic supercomputer din lume, în încercarea de a pune la dispoziția producătorilor niponi o platformă de cercetare care să îi ajute să conceapă și să îmbunătățească automobile fără șofer, roboți și diagnostice medicale, transmite Reuters.

Potrivit unor cifre detaliate din proiectul de buget, Ministerul japonez al Economiei, Comerțului și Industriei va cheltui 19,5 miliarde de yeni (173 milioane de dolari) pentru un supercomputer, în conformitate cu strategia guvernamentală de a readuce Japonia pe prima poziție în lumea tehnologiei.

În ultimii ani, Japonia și-a pierdut avantajul în multe sectoare electronice, pe fondul intensificării concurenței venite din partea Coreei de Sud și Chinei, care în prezent găzduiesc cele mai performante supercomputere.

Mai multe surse din apropierea acestui proiect au declarat pentru Reuters că inginerii vor avea drept sarcină construirea unui supercomputer capabil să efectueze 130 catralioane de calcule pe secundă, sau 130 de pentaflops, începând din 2017. La o astfel de viteză supercomputerul din Japonia va devansa actualul lider mondial, supercomputerul Sunway Taihulight din China, care în prezent are o performanță de calcul de 93 de pentaflops.

"Din câte știm, nu există nimic în lume atât de puternic", a declarat Satoshi Sekiguchi, directorul general al Institutului Național de știință și Tehnologie avansată din Japonia, unde va fi construit supercomputerul. Sekiguchi a precizat că, în schimbul unui comision, noul supercomputer va fi pus la dispoziția companiilor japoneze, care în prezent își transferă serviciile de analiză de date unor companii străine precum Google și Microsoft.

Noul computer poartă numele ABCI, un acronim pentru AI Bridging Cloud Infrastructure. Procedura de licitație pentru acest proiect a început deja și se va finaliza la data de 8 decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel