Ceartă dură între Traian Băsescu și Victor Ponta

basescu-ponta-deschidere
basescu-ponta-deschidere

Un nou duel între premier și președinte a început luni, după ce Băsescu a declarat că respectarea statului de drept în România este pusă sub semnul întrebării de către partenerii europeni. Cearta a ajuns la apogeu în weekend.

Președintele a spus luni că respectarea statului de drept în România este pusă sub semnul întrebării de către partenerii europeni, din cauza refuzului Parlamentului de a permite procurorilor începerea urmăririi penale împotriva unor parlamentari şi lipsei de determinare a Guvernului de a pune a-şi respecta angajamentele luate în vară faţă de Comisia Europeană.

În schimb, Victor Ponta l-a acuzat pe preşedinte că aduce prejudicii statului afirmând că România nu este stat de drept.

"Cum e să fii şeful unui stat şi să spui că statul acela nu mai e stat de drept când tu eşti şeful acelui stat? E un pic ridicol, trebuie să recunoaştem", a comentat Ponta.

După întâlnirea de joi, în urma căreia Ponta a acceptat fără comentarii decizia preşedintelui de a merge la Bruxelles şi se declara satisfăcut în ceea ce priveşte discuţia cu Traian Băsescu, atmosfera părea că se calmează.

La numai o zi însă, Ponta declara că România ar trebui să-și folosească dreptul de veto  la adoptarea bugetului UE pe 2014-2020 dacă se menține prevederea de reducere a alocărilor pentru politica agricolă comună și pentru fondurile de coeziune, iar Băsescu răbufnea.

"Propunerea prezentată de preşedintele van Rompuy ce impune scăderi la fondurile de coeziune şi pentru politica agricolă comună şi introducerea de criterii noi, nefavorabile României, este o propunere inacceptabilă şi va întâlni opoziţia fermă şi nenegociabilă a României incluzând inclusiv prin exercitarea dreptului de veto al României (...) Nu există disensiuni cu preşedintele, domnia sa m-a anunţat că, ţinând cont de situaţia europeană doreşte şi preferă să participe personale la Consiliul European", anunţat premierul.

"De la anunţul de ieri cu veto-ul, toatele statele contributoare s-au băgat sub birouri, sunt într-o alertă că România pune veto. Cred că sesizaţi ironia. Nu poţi să mergi în halul ăsta la Bruxelles. În opt ani n-am văzut niciun stat făcânt veto în Consiliul European atunci când nu s-a încălcat Tratatul Uniunii Europeni", a spus şeful statului.

"Nu te poţi duce la donatori să le spui: Doamna Merkel, dacă nu-mi dai mai mulţi bani, îţi trântesc un veto de nici nu mai pleci de la Berlin", a mai spus preşedintele României.

Războiul dintre cei doi a continuat și duminică când Băsescu l-a acuzat pe Ponta că face declarații antieuropene, legâdu-se de o afirmație pe care ar fi făcuto premierul, sâmbătă la Bistrița.

Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, semnat de către purtătorul de cuvânt Bogdan Oprea, preşedintele României condamnă declaraţia de sâmbătă a premierului Victor Ponta, care a spus, la Bistriţa, că „dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori."

"Aceste declarații antieuropene nu reprezintă poziția oficială a României. Președintele României, domnul Traian Băsescu, regretă în mod profund iresponsabilitatea declarațiilor unor oficiali și politicieni români, care pun interesul lor electoral și personal mai presus de interesul național. Domnul Traian Băsescu, le cere tuturor politicienilor să nu mai facă astfel de declarații iresponsabile, care vulnerabilizează poziția țării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, și care afectează grav imaginea României în plan internațional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale. Răspunsul lui Victor Ponta nu a întârizat. Acesta l-a acuzat pe Traian Băsescu că dezinformează și că se implică în campania electorală. "Primul-ministru al României nu intenţionează să intre într-o dispută electorală cu președintele României, fiind evident interesul acestuia din urmă de a se implica în campania pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie, folosind în acest sens orice pretext pentru a provoca noi conflicte", se arată într-un comunicat al biroului de presă al Guvernului. Ponta susţine că declaraţiile sale de la Bistriţa s-au referit doar la respectarea principiului coeziunii şi solidarităţii în interiorul Uniunii Europene. "Președintele României dezinformează din motive electorale. Referirile primului-ministru al României la ANI și DNA au fost făcute intr-un context în care s-a precizat că românii au ales să fie parte a proiectului european și pentru alte lucruri, cum sunt Politica de Coeziune sau Politica Agricolă Comună", se spune în comunicatul emis de la Palatul Victoria.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel