Urmărește emisiunea live


Ce spune Băsescu despre nominalizarea viitorului premier

Traian Băsescu 1
Traian Băsescu 1

Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul Prim-ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi aces

Preşedintele Traian Băsescu a precizat, într-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei, că nu va ceda responsabilitatea numirii viitorului premier unui partid, oricât de mare ar fi acesta. Șeful statului a subliniat că această acțiune ar fi „grav neconstituțională”.

Întrebat dacă se așteaptă la o presiune externă, în cazul în care USL va obține peste 50% la alegeri, pentru numirea lui Victor Ponta ca viitor prim-ministru, președintele a răspuns:

„Presiunile externe apar doar atunci când nu respecţi Constituţia, statul de drept sau normele democratice stabilite de Constituţie. Nu cred că ar putea exista un demnitar european sau transatlantic, care să spună ceva de genul «Domnule Preşedinte, mai lasă şi tu ceva din atribuţiunile constituţionale, mai transferă ceva din responsabilităţile constituţionale, citeşte Constituţia în alt mod ca să nu superi».

Categoric nu voi primi astfel de mesaje şi categoric, mai ales la instalarea unui guvern, nu voi face abateri nici măcar de o virgulă de la litera şi spiritul Constituţiei.”, a spus Traian Băsescu.

Șeful statului a evitat să de un răspuns clar, întrebat fiind despre nominalizarea lui Victor Ponta ca prim-ministru, în eventualitatea în care USL ar obține majoritatea la parlamentare și ar rămâne fermă pe poziții pentru desemnarea acestuia ca șef al Guvernului.

„Nu vă răspund legat de persoana domnului Victor Ponta, ci în principiu. Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul Prim-ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. Semnificaţia gestului ar fi mult prea puternică, iar acţiunea grav neconstituţională.”, a adăugat Traian Băsescu

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel