CDC: Vaccinații din SUA pot sta fără mască aproape peste tot

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Centrul american pentru prevenirea și combaterea bolilor (CDC) a anunțat că adulții vaccinați din Statele Unite pot sta de acum fără mască.

Potrivit New York Times, oficialii sanitari federali au decis brusc ca toți americanii care s-au vaccinat complet împotriva Covid-19 să poată renunța la portul măștii de protecție și la păstrarea distanțării sociale în cele mai multe scenarii, atât în exterior, cât și în interior, indiferent de mărimea spațiilor.

Sfaturile CDC sunt vești extraordinare pentru americanii care au devenit obosiți de restricțiile impuse de pandemie și au venit într-un moment prielnic pentru a ridica moralul în lupta cu boala. Măștile au fost un subiect de dispută în comunitățile din Statele Unite, așa cum s-a întâmplat și în țara noastră, jucând un rol de divizare în societate și punând chiar etichete politice.

Sunt și excepții

Până miercuri, în jur de 154 de milioane de americani au primit măcar o doză de vaccinul care imunizează la Covid-19, însă numărul celor vaccinați complet este totuși mai mic, undeva la 117 milioane persoane.

„Știința clarifică: Dacă ești complet vaccinat, ești protejat și poți începe să faci lucruri pe care ai încetat să le faci din cauza pandemiei”, a transmis CDC, într-un comunicat, joi. Excepțiile care îi obligă pe americani să-și pună masca de protecție sunt: mersul la medic, în spital sau în aziluri; mersul cu autobuzul, avionul, trenul sau alte sisteme de transport public în comun; mersul în noduri de transport în comun cum ar fi aeroporturile, stațiile de autobuz; mersul în închisori sau adăposturi pentru persoane fără adăpost.

Ce înseamnă „persoană vaccinată” în SUA?

Pentru a fi considerat vaccinat în SUA, trebuie să fi primit vaccinul Johnson & Johnson cu mai mult de două săptămâni în urmă. Când vine vorba de Pfizer-BioNTech și Moderna, oamenii sunt considerați vaccinați la două săptămâni după cea de-a doua doză primită.

„Trebuie să liberalizăm restricțiile pentru ca oamenii să se simtă că ne întoarcem la un fel de normalitate”, a transmis dr. Anthony Fauci. „Relaxarea măsurilor de restricție în legătură cu măștile este un pas important în direcția corectă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel