Despre Castelul Peleș s-au scris mii de articole, dar nu s-au făcut referiri la subiectul despre care am decis să scriu.
Am fost în Sinaia weekendul trecut, deși am mai mers de câteva ori, dar niciodată în luna august când toată lumea este în concediu, plus că era și minivacanța de Sfânta Maria. Erau valuri de turiști, unii veneau către Castelul Peleș, alții plecau. Ne-a venit rândul să intrăm cu grupul nostru, români din diaspora și români de acasă.
Ni s-au dau celebri papuci pentru a nu deteriora covoarele, ni s-a spus să lăsăm ghiozdanele la intrare pentru a nu lovi vreun obiect de colecție. Oamenii se conformau, dar mai aveau ceva de comentat printre dinți de parcă ajunseseră într-un loc unde li se putea fura ceva.
Toate bune și frumoase, am fost preluați de un ghid care te captiva prin modul în care povestea și te făcea să fii atent la orice detalu pe care îl arăta, dar puteai? Nu prea. Deși scrie la intrare, mare, că fotografierea este interzisă, cel puțin șapte oameni dintr-un grup de 20 au început să facă poze. Au fost atenționați, per total, de vreo 10 - 15 ori că nu pot face fotografii decât dacă au plătit taxa. Dar unii oameni așa sunt, de ce să plătească, pe lângă bilet, 35 de lei taxă de fotografiere? Suntem șmecheri și putem și fără.
Și după ce au fost avertizați că nu au voie cu aparatele foto, au început foșnetele și fofilările. Făceau poze pe ascuns, șoșoteau fericiți când surprindeau câte un instantaneu, suficient cât să îți distragă atenția cu blițurile lor și să-l dai încolo pe ghid care făcea eforturi să ne prezinte o bucată de istorie. Și omul era sătul să tot atragă atenția și se simțea jenat de lipsa de bun simț a unora.
La un moment dat s-a auzit o voce din rândul turiștilor: "Dăm 30 de lei pe bilet, dar nu putem pleca de aici cu nicio amintire!". Doamnă, aflați că Internetul este plin de poze interior/exterior din Castelul Peleș, iar amintirile se țin în creier și se captează cu urechile, iar de asta se ocupă un ghid. Și da, ați dat 30 de lei pentru bilet, nu pentru fotografiere! Plus că, doamnă, să știți este interzis ca pozele făcute în Castelul Peleș să le puneți pe Facebook. Încălcarea se pedepsește conform legii în vigoare. Așa că, înainte de a face tam-tam, ar fi bine să citim și regulile. Dacă suntem de acord cu ele, putem intra în clădirile istorice, dacă nu, să știți că Peleșul se vede foarte bine și de afară și este gratis. Și înainte de a striga că politicienii nu respectă nu știu ce, ar trebui să vedem întâi dacă noi ținem cont de reguli.
Să vedem ce aflăm despre Castelul Peleș:
Fotografiile și filmările făcute în interioarele castelelor Peleș și Pelișor sunt permise doar pentru uz personal. Publicarea acestora pe Internet (inclusiv platforme online de socializare precum Facebook sau YouTube) este strict interzisă. Încălcarea se pedepsește conform legii în vigoare.
Fotografierea și filmarea de către profesioniști sunt posibile numai pe baza unui contract de prestări servicii încheiat între cele două părți și cu avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale precum și al Comisiei Naționale a Colecțiilor și Monumentelor.
Fotografierea în muzee nu este permisă cu flash (blitz).
Muzeul Național Peleș este marcă înregistrată la Oficiul de Invenții și Mărci al României, cu numerele 056269 din 03.11.1999 (Castelul Pelișor) și 056270 din 03.11.1999 (Castelul Peleș).
SFATURI PENTRU VIZITATORI:
1. Ajungeți la muzeu din timp. Nu este plăcut să ai în plan să vizitați Castelul Peleș, iar acesta să fie închis. Studiați programul de vizitare și plănuiți-vă din timp drumul către muzeu.
2. Fotografierea sau filmarea în cadrul castelelor este permisă doar după plată taxei aferente. Fotografiile și filmările făcute sunt doar pentru uz PERSONAL, acestea nu pot fi publicate (inclusiv pe internet) fără acordul scris al Muzeul Național Peleș.
Atenție. Fotografiile nu se pot face folosind blitz-uri sau orice fel de luminĂ care duce la degradarea exponatelor.
Nu este permisă folosirea trepiedelor.
3. Pe durată vizitei dumneavoastră sunteți rugat să vă închideți telefonul mobil. Acest lucru poate deranja ghidul cât și ceilalți vizitatori din grup.
4. Nu este permis accesul în muzeu cu alimente sau băutură.
5. Fumatul este interzis în Muzeul Național Peleș.
6. Pentru a vă ușura vizita, puteți să lăsați haine, umbrele, rucsacuri sau alte lucruri personale la garderoba muzeului.
7. Pe durata vizitei, sunteți rugați să păstrați liniștea și să aveți o conduită morală, lucru care se impune într-o instituție culturală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu